Small Ships Race 2024

De Small Ships Race is dé zeilregatta voor kleine kajuitzeilboten van IJmuiden naar Lowestoft in Engeland over een afstand van ongeveer 100 zeemijl. Dit jaar zal de tocht plaatsvinden rond het Pinksterweekend van 16 t/m 20 mei en wordt weer georganiseerd door de commissie Uiterton van de Toerzeilers.

De tocht is bedoeld voor schippers met een boot die kleiner is dan 7,50 mtr (24 ft) die op eigen kiel de (eerste) oversteek naar Engeland willen maken waarbij het motto is “Kleine schepen Grote Schippers”. Doelstelling van de SSR is om minder ervaren schippers de mogelijkheid te bieden om gezamenlijk de overtocht veilig te kunnen maken. Enige ervaring met zeilen op ruim water/ zee, ook ’s nachts, en bij voorkeur op het eigen schip is wel een vereiste. De Small Ships Race moet avontuurlijk zijn, maar mag geen avontuur worden.


Lowestoft – Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club


Dit jaar verzamelen we in de Marina in IJmuiden op woensdag 15 mei en vertrekken we donderdag 16 mei in de vroege ochtend. We varen dan naar Lowestoft waar we in de loop van vrijdag 17 mei aankomen. ’s Avonds vindt traditiegetrouw het afsluitend diner met prijsuitreiking plaats in de Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club. Op zaterdag 18 mei kun je een bezoek brengen aan het leuke stadje Norwich met de trein. Zeilers die nog niet genoeg hebben van de Engelse oostkust kunnen die dag gezamenlijk doorvaren naar Pin Mill.

Voorbereiding Small Ships Race 2024

Informatiemiddag
Deze middag is toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over het varen met kleine schepen op zee. Tijdens deze middag komen zaken aan de orde als uitrusting van het schip, navigatie en communicatie, comfort, energievoorziening en zeilvoering. Er is veel ruimte voor vragen en contact met andere ervaren en minder ervaren schippers. Mocht je geïnteresseerd zijn in deelname aan de SSR dan is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met de organisatie en andere (mogelijke) deelnemers.

Datum: zondag 3 maart
Tijd: 14.00 – 17.00
Plaats: Huis van Eemnes, Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes.

Vertrekkersavond
Deze avond is verplicht voor deelnemers aan de Small Ships Race. We bespreken de laatste details zoals het programma, de samenstelling van de marifoongroepen, weersverwachting, route, enz. Ook zal er aandacht zijn voor veiligheid en het belang van de verplichte uitrusting zoals aangegeven op de veiligheidslijst.

Datum: donderdag 2 mei
Tijd: 20.00 – 22.00
Plaats: Huis van Eemnes, Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes.

Planning Small Ships Race 2024

Woensdag 15 mei
We verzamelen in de loop van de dag in de Marina van IJmuiden. ’s Middags vinden de veiligheidscontroles plaats op basis van de verplichte uitrustingseisen zoals aangegeven op de veiligheidslijst. Zonodig kun je die dag de laatste klusjes uitvoeren of nog wat inkopen doen. Om 20.00 is het palaver met het weerrapport voor de komende dagen. Daarna gaan we met z’n allen lekker eten op het strand !

Donderdag 16 mei – vertrek IJmuiden
Start om 6.00 (tussen de pieren). Start uit de Marina ongeveer 5.30. Palaver met de laatste weersverwachting om 5:15.

Vrijdag 17 mei – aankomst Lowestoft
Alle schepen lopen moe en voldaan Lowestoft binnen. Even opfrissen en daarna heffen we het glas op de winnaars en dineren we gezamenlijk in de Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club

Zaterdag 18 mei – Vrije dag of doorvaren naar Pin Mill voor de liefhebbers
Op deze dag is een bezoek aan het leuke stadje Norwich mogelijk. De liefhebbers vertrekken ’s ochtends, afhankelijk van het getij, gezamenlijk richting Pin Mill.

Zondag 19 mei – terug naar huis
Afhankelijk van het getij terug naar huis.

Maandag 20 mei – Aankomst thuishaven
Moe maar voldaan aanleggen in je eigen thuishaven.

Meer informatie over deze tocht kun je vinden op de site van de Toerzeilers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *