Reisverslag SSR 2024

Helaas is het nog steeds niet mogelijk is om via de Nauernasche vaart of de Zaan vanaf het Alkmaardermeer naar het Noordzeekanaal te gaan. Daarom ben ik op maandag, 12 mei, via het Noordhollandskanaal naar Den Helder gevaren en dan buitenom naar IJmuiden. Het blijft een saaie tocht nadat je Alkmaar bent gepasseerd; 7 uur motoren. Nadat ik TinTin had aangelegd bij de KMJC een heerlijk visje gaan eten in de stad.

De volgende dag zeil gezet naar IJmuiden waar ik aan het einde van de middag heb aangemeerd in de Marina. Vooral het laatste stuk was best heftig door een aantrekkende zuidenwind. ’s Avonds met een aantal small shippers op het strand gegeten.


In de loop van woensdag, 15 mei, zijn alle schepen aangekomen in de Marina. Totaal hadden zich deze keer 13 bootjes ingeschreven. Helaas is Robbert met zijn Westerly 24 door motorpech uitgevallen. Samen met Lisanne de laatste klusjes aan TinTin gedaan. Deze woensdag is altijd leuk om iedereen weer te ontmoeten en lekker bij te praten over … bootjes ! In de middag zijn Wim, Gerwin en ik alle boten langsgeweest voor de veiligheidscontrole. ’s Avonds met de hele club heerlijk gegeten in brasserie Bosch.

Donderdagmorgen, 16 mei, om 06:00 het laatste palaver. Janneke heeft ons hierbij verrast met een lekkere stroopwafel omdat ze jarig was. Windverwachting was erg matig. De eerste paar uur wat wind die daarna ging liggen. We zouden in het langgerekte oog van een lagedrukgebied terechtkomen dat heel langzaam zou wegtrekken naar het noordwesten. Rond 07:00 door de pieren richting Lowestoft.

Inderdaad bleef het de eerste paar uur aardig waaien maar helaas werd het daarna vrijwel windstil tot Lowestoft. Af en toe de zeilen gehesen maar het grootste deel op de motor gevaren. Vrijdagmorgen, 17 mei, rond 09:30 draaiden we de haven van Lowestoft in. Was wel even schrikken omdat er precies in de (smalle) ingang van de jachthaven een grote baggeraar bezig was. Op advies van de havendienst aan de overkant een tijdje vastgelegd.

Vrijdagavond het gebruikelijke diner met de grote boten. Was erg leuk dat we als small shippers bij elkaar konden zitten. We werden hierbij speciaal ontvangen als “The Little Ships”.

Mooie toespraak van de Commodore van de jachtclub; Een zeer aimabele man die later bij onze bootjes is komen kijken en ons heeft uitgezwaaid.

Zaterdag, 18 mei, zijn Lisanne en ik in Lowestoft gebleven. Lekker een full English ontbijt genuttigd in de jachtclub en bijgepraat met o.a. Pim en Gezinus van de Kolibrie. Boodschappen gedaan, terrasje gepakt op de boulevard en een Indiaas restaurant gereserveerd voor ’s avonds. Op de kop van de haven is een klein winkeltje van de Reddingsmaatschappij met 2 vriendelijke dames. Daar nog wat leuke spulletjes gekocht.

Na het uitgebreide diner ’s avonds niet al te laat naar bed gegaan. Plan was om zondag, 19 mei, zo rond 10:00 te vertrekken naar IJmuiden. Windverwachting was nu erg goed. Straffe wind Bft 4/5 uit het noorden. We vertrokken ongeveer gelijk met de Waterjuffer en Leknie die naar het zuiden afbogen richting Zeeland. Al snel een 1e rif gezet om de stuurautomaat niet al te veel te belasten. Het ging daarna rap richting het oosten met een snelheid die niet meer beneden 5 knp kwam. Het laatste stuk nog een 2e rif gezet en maandagmorgen, 20 mei, rond 05:30 legden we aan in de Marina in IJmuiden.

Snelle overtocht in 19,5 uur ! Inmiddels was het gaan regenen en heerlijk droog met Annika, Simon en Jannes geborreld in Happy Days. Daarna tot 13:00 doorgeslapen. Alles lekker opgeruimd en Ans, mijn echtgenote, kwam ons rond 16:00 ophalen.

Op donderdag en vrijdag heb ik TinTin weer via Den Helder teruggevaren naar Akersloot. Hieronder een slideshow met wat meer foto’s van deze leuke oversteek.

Video TinTin SSR 2024

We hebben van deze tocht ook weer een leuke video samengsteld die te bekijken is op Youtube:

Op de terugweg van IJmuiden naar Den-Helder stond er een stevige Bft 5 uit het zuidwesten. Er waren behoorlijke golven die schuin van achter inkwamen. Het was blazen naar Den Helder.

Artikel website Zeilen

Op de site van het maandblad Zeilen staat een leuk artikel over Casper Chaudron die samen Hans Buitelaar en Jorn Leemkuil aan boord van Zoef zijn eerste oversteek heeft gemaakt. Hoe heeft Casper zijn eerste Noordzee-oversteek ervaren ? Wat gaat hij nooit meer vergeten ? En wat heeft hij geleerd van dit avontuur ? Via deze link kun je het artikel lezen.