StarTracking multiplexer

Roosmux

In het voorjaar van 2021 is de HLK-RM04 vervangen door een wifi-multiplexer van StarTracking, beter bekend als de Roosmux. Deze multiplexer biedt veel meer functionaliteit dan de HLK-RM04. Ik heb de Roosmux ingebouwd in een kastje zoals je kunt zien op onderstaande foto. De aansluitingen zijn bijna volledig bedraad en in het deksel van het kastje is een USB-aansluiting gemaakt zodat je de multiplexer eenvoudig kunt aansluiten op een PC om hem te programmeren.

De Roosmux vormt het hart van het nieuwe navigatiesysteem dat begin 2021 operationeel is geworden. In het nieuwe systeem is de Raymarine A50 plotter opgenomen, een speciaal aangepaste Navtex ontvanger van Nasa en een ST40 Bidata voor meting van snelheid en diepte. In 2023 zijn daar de Garmin GPSmap 60CSx en de ST40 Kompas aan toegevoegd.

We hebben gekozen voor de uitvoering met een afstandsbediening voor de Raymarine stuurautomaat ST2000+

Star-Tracking NMEA Wifi multiplexer gebruikershandleiding

Update november 2021:

In het geval van een storing in het navigatienetwerk zou het handig zijn om te kunnen controleren of de Roosmux actief is. Ik heb daarvoor een groene LED met een weerstandje van 2K2 aangesloten op de GND en TX aansluiting van de RS232 poort. Deze poort kan ongeveer 10mA leveren. Spanning op de TX poort t.o.v. GND varieert tussen ongeveer plus en min 6V. Met de weerstand van 2K2 en een spanningsval over de LED van 2V levert de TX poort ongeveer 2 mA wat ruim binnen de spec ligt. Zorg er wel voor dat je in de matrix de RS232 poort opneemt als uitgang. Tijdens gebruik van de Roosmux zal de LED continue knipperen als er data wordt doorgestuurd.