Icom IC-M12 (IC-Z5H & IC-B2H)

De IC-M12 is midden jarig 70 in een aantal verschillende maritieme uitvoeringen op de markt gebracht. De originele IC-M12 beschikt over 12 kanalen waarvan er 9 vrij instelbaar zijn (16-6-A-B-C-D-E-F-G-H-I-WX). Onder WX vallen een aantal kanalen die alleen in de US gebruikt worden voor ontvangst van weersinformatie/ waarschuwingen. De IC-Z5H beschikt over 5 vaste kanalen (16-6-15-17-67) en de IC-B2H over 2 vaste kanalen (15-17). Op basis van hetzelfde chassis zijn ook twee algemene VHF-modellen uitgebracht met respectievelijk 2 en 6 kanalen met typeaanduiding IC-H2 en de IC-H6. Gebruikte accupakketten zijn hetzelfde als die voor de latere modellen IC-M2 en IC-M5.

IC-M12 één van de eerste synthesizer (PLL) handmarifoons

Het was toendertijd één van de eerste synthesizer (PLL) portofoons. Voor die tijd waren er meestal voor elk kanaal 2 kristallen nodig, één voor zenden en één voor ontvangen. Bij al deze modellen kun je het (marifoon)kanaal voorprogrammeren met een diodematrix. De positie van de diodes op een interne printplaat bepaalt hierbij het kanaal. Door deze nieuwe technologie was het mogelijk om kleine portofoons te maken met toch veel kanalen. Deze technologie is later verder verfijnd bij de introductie van de IC-M2 en wordt nog steeds toegepast in moderne communicatie-apparatuur. Het frontpaneel van de maritieme versies ziet er anders uit door het verschillende aantal keuze kanalen.

De IC-Z5H en de IC-B2A zien er inwendig hetzelfde uit als de IC-M12. Verschillen zijn er in de bedrading en keuze van de draaischakelaar. Op de voorkant van de behuizing staat een ander typenumer terwijl de achterkant type IC-M12 vermeldt.

Opvallend bij de IC-Z5H is dat er een 12-positie kanaal keuze-schakelaar is gemonteerd waarbij alleen de eerste 5 posities bruikbaar zijn en de overige posities mechanisch geblokkeerd. Je zou deze dus kunnen ombouwen naar een IC-M12.

IC-M12 slimme diodematrix voor frequentie-instelling

Met behulp van een slimme matrix kun je bij deze modellen de kanalen voorprogrammeren. Per positie van de draaischakelaar bepaalt de plaats van de diodes het kanaal, of het een duplex of simplex kanaal is en een mogelijke blokkade van zenden (WX-kanalen zijn alleen ontvangstkanalen). In onderstaande slideshow staat als eerste een afbeelding van de matrix met 5 geprogrammeerde kanalen voor de IC-Z5H (16-6-A-B-C). Op de tweede afbeelding een matrix met zelfgekozen kanalen voor de IC-M12. Als laatste een schema van alle mogelijke kanaalinstellingen.

IC-M12-Leaflet-1
IC-M12-Leaflet-2
IC-M12-Owners manual
IC-M12-Maintenance manual

IC-H2-Leaflet
IC-H6-Leaflet
IC-H2-H6 Instruction manual
IC-H6-Service manual