Garmin active speaker GHS-10

De GX1800-GPS marifoon is vast gemonteerd in de kajuit en bij wat ruiger weer is de verstaanbaarheid in de kuip niet optimaal. Plan was om een extra luidspreker buiten te monteren, bij voorkeur een actieve luidspreker met een volumeknop. Deze luidsprekers worden o.a. geleverd door Garmin en Raymarine maar zijn nogal prijzig. Toevallig heb ik er in mei 2021 één van Garmin, type GHS-10, voor een redelijke prijs gevonden op marktplaats.

Garmin active speaker GHS-10 eenvoudig aansluiten op marifoon

In feite heb je maar drie aansluitingen nodig: GND, +12V en een audio-input. Aan deze luidspreker zitten echter twee grote kabels met connectoren voor aansluiting op een Garmin marifoon en externe microfoon. Intern bleek het gelukkig maar om een paar draadjes te gaan en na wat experimenteren kon ik hem als simpele actieve luidspreker aansluiten op de marifoon.

Om geen ongewenste aardlussen te krijgen heb ik alleen de plus-aansluiting (LS out +/ wit) voor een externe luidspreker van de marifoon aangesloten, dus zonder ground. Het geluid klinkt via deze luidspreker een stuk beter dan via de ingebouwde luidspreker van de marifoon en we hebben nu ook buiten goed geluid. Mooie aanwinst !


Installation manual Garmin GHS-10