Roerblad

TinTin is uitgerust met een aangehangen massief mahonie roerblad. Het lakwerk is erg slecht en moet nodig vervangen worden. Het hout zelf is gelukkig nog goed en vertoont geen sporen van rotting. Ik heb het roerblad in het voorjaar van 2019 grondig onder handen genomen en ben begonnen om met een hetelucht pistool en verfkrabber de oude laklagen te verwijderen. Voordeel van deze methode is dat je alle lak goed kunt weghalen en geen hout onnodig wegschuurt.

Het roerblad bestaat uit 2 delen die in de lengte op elkaar gelijmd zijn om voldoende dikte te krijgen. Aan één kant zijn er 2 scheurtjes ontstaan en er zijn ook wat kleine scheurtjes op de kopse bovenkant. Op zich niet zo’n probleem maar het is beter om deze goed af te dichten tegen intrekkend vocht. Ik heb hiervoor impregneer/ injecteer epoxy gebruikt. Dit is een dunne vloeibare epoxy die diep doordringt in het hout. Met veel geduld steeds wat epoxy in de spleet aanbrengen met een injectiespuit en deze handeling herhalen totdat de epoxy niet verder in het hout trekt. Verwerkingstijd is ongeveer 45 min, dus je hebt goed de tijd voordat de epoxy gaat uitharden.

Na het uitharden is de laag epoxy mooi glad af te schuren. Daarna met sterk verdunde (50/50) Epifanes blanke bootlak/ vernis 5 lagen aangebracht en deze daarna met 4 lagen onverdunde lak verder afgewerkt. Het resultaat is erg mooi geworden.