Masttop

Toen wij TinTin kochten was de mast uitgevoerd met een simpele masttop en daarop gemonteerd een rondstralend wit licht. Later hebben we nog een vaantje toegevoegd.

Voor een betere zichtbaarheid tijdens nachtzeilen (Small Ships Race) heb ik een andere masttop gemaakt waarop plaats was voor een 3-kleuren toplicht. Meer info over de navigatieverlichting op TinTin kun je hier vinden. De masttop is gemaakt van een 20 mm geanodiseerd aluminium vierkant profiel. Als ondersteuning voor het toplicht heb ik een plateautje gemaakt van 2 hoekprofieltjes van 20 mm die met popnagels vastzitten aan het vierkant profiel.  Het achterste oog is bedoeld voor de achterstag. Deze heb ik wat verder naar achteren gezet omdat de mast door de nieuwe mastvoet wat hoger is komen te staan. Daardoor zou de achterstag tegen de giek aan kunnen komen. Maar even afwachten of deze constructie nodig is en ook stevig genoeg is.

TinTin – nieuwe mast –

Update april 2020:

Eind 2019 kregen we de mogelijkheid om de volledige opbouw van een Jouet Sheriff over te nemen. Deze set bestond uit de mast, verstaging, giek en een set zeilen. De mast en giek waren afkomstig van het nieuwere type (type 2) van de Sheriff en uitgerust met een andere mastvoet en masttop. Deze mast was ook wat dunner en daardoor lichter. De nieuwe mastvoet past gelukkig wel op de oorspronkelijke profieltjes.

De uitvoering van de nieuwe masttop was totaal anders dan die van de huidige en de bovenkant liep ook nog schuin naar voor af. Plan was wel om hetzelfde 3-kleuren toplicht er weer op te zetten. Daarnaast moesten er ook beugeltjes komen voor de marifoonantenne en voor een windvaantje. Met een blokje hardhout in de vorm van een wig was het mogelijk om weer een horizontaal aluminium hoekprofiel te monteren als basis voor de verlichting en het vaantje. Ook in dit geval wilde ik de achterstag toch weer zo ver mogelijk naar achteren plaatsen om te voorkomen dat deze tegen de giek aan zou komen. Het vierkantprofiel heb ik nu wel versterkt door aan beide zijden een strook van 2 mm aluminium profiel vast te zetten. De vorige uitvoering was helaas niet sterk genoeg en heb ik met de achterstag kromgetrokken. Als voorbereiding voor een HF-ontvanger is de achterstag geïsoleerd opgehangen.