Markermeer 2013

In de zomer van 2013 hebben we onze eerste grote tocht gemaakt met TinTin. We zijn zaterdagmorgen vertrokken vanaf het Alkmaardermeer. Het was al een hele ervaring om de eerste keer de brugwachter van de Beatrix-brug bij West Knollendam met de marifoon op te roepen en de brug open te zien gaan. Het gaat nu toch echt gebeuren en we varen op de Zaan. Leuk om langs alle oude huisjes te gaan en de indrukwekkende oude industriegebouwen te bekijken. Ook de oude molens bij de Zaanse Schans zijn goed vanaf het water te zien.

Na een voorspoedige tocht en heel veel bruggen en een sluis komen we op het Noordzee kanaal. Indrukwekkend, hoge golven en grote schepen waar we snel tussendoor varen richting Amsterdam. Leuk om het Centraal station nu eens van een andere kant te bekijken. Op het IJ was het best druk en veel ponten waar je ook goed voor uit moet kijken. Na overgestoken te zijn naar BB-wal varen we richting de Oranjesluizen.

Schutten ging snel en via de Schellingwouderbrug eindelijk het Markermeer op. Er stond een lekkere wind rond bf4 en TinTin klapte op de korte golven toen we hoog aan de wind richting de Gouwzee voeren. We hebben heel wat water over ons heen gehad. Aan het einde van de middag een plekje gezocht bij WSC de Zeilhoek in Katwoude, vlak boven Monnickendam. ’s Avonds heerlijk gegeten in het havenrestaurant. Na een lekker ontbijt zijn we zondagmorgen weer het Markermeer opgegaan. Er stond nog steeds een lekkere wind en we hebben er een heerlijke zeildag van kunnen maken.

’s Middags weer richting Amsterdam en de boot neergelegd in Durgerdam bij Zeilvereniging het Y. Vlak voor de haven zijn we zo goed als plat geslagen door een valwind. het water stroomde over de gangboorden de kuip in die plotseling vol water stond. Gelukkig niets kapot gegaan. Terugvaren naar Akersloot was helaas geen optie omdat we beiden maandag weer op het werk/ school verwacht werden. Het weekend erna hebben we de boot weer teruggevaren naar zijn thuishaven.

Het was een hele ervaring om zo voor de eerste keer op ruim water te varen. De boot en de bemanning hebben zich uitstekend gehouden en we gaan ons voorbereiden op onze volgende tocht.