Verwarming

Om het in de winter in de boot toch wat behaaglijker te krijgen hebben we een klein electrisch kacheltje aangeschaft. Uitgangspunten waren: Beperkte stroomafname (500- 1000W), niet al te groot, thermostaat geregeld en beveiligd tegen omvallen. Na wat speurwerk op internet is het een kacheltje geworden van Eurom, type Safe-t-heater 1500. Dit kacheltje is instelbaar tussen 500, 1000 en 1500 W en voldoet verder ook aan onze wensen. Beoordelingen op internet zijn erg goed. Minpunt is het geluid van de ventilator maar daar ga ik nog een snelheidsregeling voor maken.

Gebruiksaanwijzing Eurom heater 1500

Update:

Inmiddels via AliExpress een Thyristor AC motor-regelaar ontvangen en ingebouwd. Na wat passen en meten kon ik het printplaatje monteren vlak onder het bedieningspaneeltje. De snelheidsregelaar heeft een plaatsje gekregen op het bedieningspaneeltje. Het printplaatje heeft een kleine blauwe instelpotmeter waarmee je de minimale ventilatorsnelheid kunt instellen. Stel deze zo in dat de ventilator ook in de laagste stand blijft draaien om het risico van oververhitting te voorkomen !

Als je het kastje openmaakt dan zie je twee zwarte dunne draden van boven naar beneden lopen. Deze gaan naar de ventilator. Eén van deze draden is geschakeld en kun je doorknippen en verbinden met de IN- en OUT- van het printje. De andere draad is de “nul” die je kunt verbinden met de “nul” van het printje (zijn beide aansluitingen aan de buitenkant die doorverbonden zijn). Omdat de stroom aan onze steiger beperkt is heb ik de 1500 W stand uitgeschakeld. Dit kun je doen door de witte draad van de keuzeschakelaar los te maken.