Verlichting

Aan weerszijden van de kajuit zijn 2 warm-witte LED strookjes gemonteerd van elk 50 cm lang. De strookjes liggen in een mooi aluminium profiel met een melkwitte cover. Vermogen van elk stripje is 7 W waarbij de opgenomen stroom maximaal 700 mA bedraagt.  Ter beveiliging voor overspanning (Accuspanning kan tijdens het laden oplopen tot ca. 14 V) heb ik de verlichting aangesloten op het boordnet via een Tusotek Buck/ Boost converter die ervoor zorgt dat bij een ingangsspanning van 6-35 V de uitgangsspanning stabiel blijft staan op 12 V (instelbaar).

In de praktijk leveren de LED-strips meer dan voldoende licht zodat een dimmer wel handig is. Ook kan hiermee aanzienlijk worden bespaard op het stroomverbruik. Hiervoor heb ik een eenvoudige LED-dimmer gebruikt die werkt volgens het PWM principe (Pulse-Width-Modulation).
Gebruikte onderdelen zijn aangeschaft bij AliExpress.

Bij de “navigatietafel” heb ik een kaartleeslampje van Hella gemonteerd waarbij de halogeenlamp is vervangen door een LED. Achter het doorzichtige glaasje zitten een paar strookjes rood cellofaan (kersenbonbons) die zorgen voor een mooi rood lichtbeeld. Door het rode licht kunnen onze ogen makkelijker wennen aan het donker buiten de boot tijdens een nachtelijke tocht.