Rondje Goingarijp 2022

Elk jaar houden we eind juni een BBQ-feest met een grote groep vrienden in Goingarijp. Een bevriend stel heeft daar een vakantiehuisje aan het water. Op donderdag 23 juni ben ik vertrokken uit Akersloot en toen door de Nauernasche vaart richting Amsterdam. Daar heb ik Lisanne opgepikt en samen zijn we doorgevaren naar Lelystad. Overnacht in de Bataviahaven en ’s avonds heerlijk gegeten van Lisanne’s nieuwe BBQ.

De volgende dag richting Lemmer en door de prinses Margrietsluis naar het Groote Brekken. Vorige keren zijn we daarna via het ondiepe Koevordermeer en de Janesloot naar Langweer gegaan. Deze keer leek het ons wel leuk om na het Brekken via het Tjeukemeer naar Langweer te gaan. Helaas moesten we erg lang wachten bij de Scharsterbrug over de A6. Daarna nog één brug door om bij Goingarijp te komen; De brug van de Oudeweg bij de A7.

Het laatste stuk over de Skarster Rien richting de Langweerder Wielen hebben we de motor voluit moeten zetten om voor 20:00 bij de brug te komen. Halverwege kwamen we erachter dat we de brug helaas niet voor 20:00 konden bereiken. Toen de brug via de marifoon opgeroepen om te vragen of ze ons wat extra tijd wilden geven. Het antwoord was leuk en heel verrassend: We wachten op jullie als jullie dan voor ons een lied zingen. Paar minuten over acht lagen we voor de brug en zongen uit volle borst “Schipper mag ik overvaren”. Na een heerlijke lach van de brugwachter ging de brug voor ons open en konden we een klein uurtje later aanleggen in Goingarijp. Was wel een hele leuke ervaring !

Na het gezellige weekend een paar dagen vanuit de boot gewerkt en een lekker ijsje gehaald in Joure en inkopen gedaan voor de terugweg. De boot ook een goede schoonmaakbeurt gegeven.

Woensdag via het prinses Margrietkanaal weer teruggegaan naar Lemmer en daarvandaan overgestoken naar Enkhuizen. Het was warm, niet veel wind maar wel heel veel vliegjes. ’s Ochtends, na een heerlijk ontbijt en vlak voordat ik weg wilde gaan, bleef ik met touwtje van de CO2 patroon ergens achter hangen en zat ik plotseling met een opgeblazen reddingsvest. Aparte ervaring en ook lastig om dat vest dan weer leeg te laten lopen en uit te doen. Gelukkig had ik een reservevest bij me en toen richting de sluis bij het Naviduct.

Er stond een lekkere 3 Bft, maar helaas wel uit de verkeerde hoek, pal West. Hoog aan de wind en al stuiterend naar Durgerdam. Dat was geen pretje en TinTin lag regelmatig stil door de korte golfslag.

Gelukkig draaide de wind in de loop van de morgen naar Noordwest en trok wat aan. Met een mooie 4 Bft ging het toen hard naar beneden. Dat was genieten na het eerdere hotsen. Ik kon veel grotere schepen ruim achter me laten en dat gaf best een kick !

Overnacht op het anker in de kom bij Durgerdam en in de stromende regen een lekkere maaltijd klaargemaakt. Vroeg weer op pad gegaan en rond 7:00 geschut door de Oranjesluizen. Daarna via de Nauernasche vaart weer richting het Alkmaardermeer. De wind was inmiddels aangetrokken tot Noordwest 5 Bft en al stuiterend het laatste stuk, pal tegen de wind, naar onze thuishaven in Akersloot waar ik rond 12:00 aangelegd heb.

Onderstaand nog wat andere leuke foto’s van deze mooie tocht: