Vecom K41 Navtex receiver

In februari 2023 heb ik een oude Vecom K41 Navtex ontvanger gekregen van Riemer Witteveen. Hij is één van de drijvende krachten achter de site zeilwereld. De K41 is een robuuste ontvanger die geproduceerd is in de jaren negentig. De ontvanger is in een aantal verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Helaas bestaat het bedrijf niet meer en is er nauwelijks nog (technische) informatie beschikbaar over deze leuke en veelzijdige ontvanger. Voor het openen van de behuizing moet je beide strips aan de voor-zijkant voorzichtig loswippen. Daaronder zitten 4 schroeven waarmee je de voorkant los kunt maken.

Het leuke van deze ontvanger is dat hij, naast de gebruikelijke Navtex berichten, ook een getijden tabel kan laten zien. je kunt hierbij kiezen uit een groot aantal meetstations. Onderstaand een voorbeeld van het station in IJmuiden.

De ontvanger heeft een ingebouwde oplaadbare backup accu. Helaas kan deze accu in de loop van de tijd gaan lekken en veel schade aanrichten aan de printplaat. Gelukkig bleek dat bij deze ontvanger erg mee te vallen. Ik heb inmiddels de accu (NiMH 3,6V 60 mA) vervangen door een nieuwe accu (NiMH 3,6V 80 mA) met exact dezelfde afmetingen. Ook de printplaat goed schoongemaakt met brandspiritus (alcohol).

In de onderstaande slide-show kun je nog een aantal foto’s vinden van de interne printplaten en de toegepaste elektronica.

De enige documentatie die ik nog heb kunnen vinden is onderstaande handleiding. Mocht iemand nog andere info beschikbaar hebben, dan zou ik het leuk vinden als je contact met me opneemt via de contactpagina.

Handleiding Vecom K41 Navtex receiver

Update maart 2023:

Zoals ik hierboven al aangaf zijn er in de loop van de tijd verschillende uitvoeringen van de K41 op de markt gebracht. In onderstaande slideshow staan een aantal foto’s van een andere uitvoering. Deze foto’s heb ik gekregen van de verkoper Mimi op marktplaats. Deze verkoper biedt allerlei (oude) navigatieapparatuur te koop aan. Meest opvallende verschil is de extra drukknop waarmee de achtergrondverlichting aan/ uit gezet kan worden. Dit kan in mijn uitvoering alleen via het menu. De layout van de grote printplaat is ook duidelijk anders en heeft andere componenten. Linksonder op de printplaat zit een schakelaar waarmee spanning gezet kan worden op de “LO” antenne-ingang voor de voeding van een actieve antenne. Deze schakelaar staat standaard op “off”.