Kombuis

Kookplaat SMEV 917

In de kombuis van TinTin is een SMEV 917 kookplaat gemonteerd. Dit is een handige en compacte combinatie van een spoelbak en 2 gaspitten. Buiten staat een gasfles van Campingaz (type 904) die het kookstel van gas voorziet. Deze gasfles staat stevig vastgemaakt onder één van de zitbanken in de kuip. In de punt van de boot ligt een waterzak. Naast de spoelbak is een kraan gemonteerd die via een Shurflo pomp met drukschakelaar en drukvat verbonden is met de waterzak.

Shurflow membraan waterpomp

De meest gebruikte pompen zijn membraanpompen. De pompfunctie wordt hierbij verzorgd door een aantal membranen die vlak na elkaar het water transporteren. Als je de kraan een beetje openzet krijg je hierdoor een pulserende waterstraal. Dit kun je voorkomen door in de waterleiding een drukvat op te nemen. Dat is bij ons een drukvat geworden van Fiamma, type A20.

Vetus waterzak 55 liter

Vlak voor de kiel van de boot ligt een 55 liter waterzak van Vetus. We hebben bewust gekozen voor Vetus omdat deze waterzakken beter geschikt zijn voor het wat ruigere werk (ruim water/ zee) in vergelijking tot goedkopere waterzakken van b.v. Plastimo. Daarbij geeft het water een mooi tegenwicht voor de buitenboordmotor die de boot wat achterover trekt.

Jetboil Minimo

Op ruiger water gebruiken we een Jetboil Minimo die opgehangen is aan het plafond. Tijdens de Small Ships race van 2017 hebben we hem goed kunnen testen. Vooral tijdens de terugweg hadden we aardig wat golven die schuin van achteren binnenkwamen. Met de Jetboil hebben we lekker wat soep en een paar heerlijke vriesdroogmaaltijden kunnen klaarmaken. In plaats van het standaard ophangsetje heb ik aan weerszijden 2 oogjes gemonteerd met popnagels. Konstruktie is simpel, stevig, waterdicht en heeft een gladde binnenkant.

Specifications Shurflo
Vetus installatie instructies

Outwell Collapse

Omdat de ruimte op de boot beperkt is hebben we een keteltje en 2 schalen in gebruik van Outwell, type Collapse. Het leuke van deze producten is dat je ze kunt inklappen na gebruik wat een aanzienlijke ruimtebesparing oplevert.

Vetus waterzak uitvoer

Update april 2020:

Volgens instructies van Vetus moeten zowel de invoer als de uitvoer aan de bovenkant van de waterzak gemonteerd zijn. Voor de invoer is dat wel logisch maar voor de uitvoer ontstaan er problemen als de waterzak wat leger wordt. Door het dalende waterniveau komt er lucht boven in de waterzak zodat de pomp eerst lucht gaat aanzuigen. Op zich is de gebruikte pomp een zelfaanzuigende pomp maar dit lukt niet goed meer als er erg veel lucht in de waterzak is gekomen.

Je zou dit kunnen oplossen door de uitvoer aan de onderkant van de waterzak te monteren zoals het geval was bij de “oude” waterzak. Op zich is dit een goede oplossing maar er komt dan wel een extra gat in de waterzak. Mooiere oplossing is een soort van aanzuigslang die het water van de bodem kan opzuigen zoals ook bij benzinetanks wordt toegepast. Hiervoor heb ik in de binnenkant van de aansluitnippel een 90 gradenbocht 5/8 elektrapijp gelijmd met epoxylijm. Aan het uiteinde een stukje flexibele verstevigde slang (inwendig 19 mm) gelijmd waarbij het eind schuin afgesneden is. Op deze manier kun je de waterzak goed leegkrijgen.

SMEV pannendrager roest

Update mei 2021:

Al vrij snel begon de pannendrager van het kookstel te roesten. Het rooster is verchroomd en de laag chroom verdwijnt na veelvuldig gebruik. Het vrijgekomen staal begint dan te roesten en dat gaat steeds verder. Het rooster is los te koop onder artikelnummer 917-958 (114) maar dat bleek toch niet zo makkelijk als het leek.

Toen het internet verder afgespeurd naar een andere oplossing. Je schijnt roest heel goed te kunnen verwijderen door het roestige onderdeel in (huishoud) azijn te leggen. De roest komt dan los en kun je er vrij eenvoudig vanaf borstelen. Natuurlijk geprobeerd en wat bleek, werkte perfect ! Na een nacht in de azijn zag je de roest er bijna letterlijk vanaf vallen. Paar keer herhaald en het rooster tussendoor steeds goed schoon gemaakt met een borstel en aluminiumfolie.


Daarna het rooster gespoten met een paar lagen Hammerite mat zwarte hittebestendige lak en deze een uur in een oven op 225C laten uitharden. Het resultaat is erg mooi geworden. De laag blijft tot nu toe mooi zitten.

Update september 2021:

Na intensief gebruik van het kookplaatje afgelopen zomer bleek toch dat de verflaag niet stevig genoeg blijft zitten. Deze kook- spoelcombinatie wordt ondertussen niet meer geleverd door SMEV maar door Dometic onder typenr. 2420. Dometic levert hierbij een zwart geëmailleerde pannendrager. Na wat speurwerk op internet hebben we deze aangeschaft.

Outwell keteltje handvat reparatie

Update oktober 2023:

Na jaren van trouwe dienst is helaas het handvat van ons Outwell keteltje afgebroken. De puntlassen zijn waarschijnlijk door corrosie aangetast. Natuurlijk kun je een nieuw keteltje kopen maar repareren is veel leuker. Daarnaast zijn deze keteltjes niet meer leverbaar in rood.

Na wat speurwerk heb ik een 2-componenten Epoxylijm gevonden die bruikbaar is tot 300C. Het gaat om de Koudlas lijm van JB-Weld. Deze lijm is eenvoudig 1:1 te mengen en aan te brengen. We gebruiken het keteltje nu weer een week en maar even afwachten hoe de lijm zich gaat houden.