Amateur radio (HAM)

Icom IC245E

Plan is om aan boord gebruik te gaan maken van 2 meter (144 – 146 Mhz) amateur zendapparatuur. Ik ben in het bezit van een Full-license met roepnaam PE1DPT. Apparatuur bestaat uit een mobiele All-mode transceiver van Icom, type IC245E en een portable SSB transceiver, type IC202S.  Beide transceivers stammen uit de 80-er jaren. De IC245E was toendertijd de eerste PLL digitale transceiver. Het apparaat had veel kinderziektes waaronder slecht gesoldeerde doorvoeren van de dubbelzijdige printplaten. Na allerlei reparaties en modificaties heb ik er toch jaren plezier van gehad.

Icom IC202S

De IC202S was een analoog topmodel van Icom dat nog steeds wordt gebruikt. Voor gebruik van de 2-mtr apparatuur  staat er op de kuiprand een aparte breedband antenne. Plan was om er een gebruikte Comrod, type AV15, voor te gebruiken. Helaas bleek die antenne defect. Bij het testen was de ontvangst op zowel de marifoon-kanalen als de 2 mtr-band erg slecht en bij het zenden kreeg ik een SWR van ruim boven 1:3. Aan de buitenkant is er geen zichtbare schade maar waarschijnlijk is er inwendig een breuk in één van de messing pijpjes. Dat schijnt wel vaker voor te komen bij dit soort glasfiber antenne’s. Let hier op bij aanschaf van een gebruikt exemplaar. Wij hebben besloten om geen risico te nemen en een nieuwe antenne te kopen. Het is een CX4 van AC-Marine geworden. Volgens de karakteristiek is het bereik ongeveer 144 Mhz – 167 Mhz bij een SWR van max. 1:1,5. Deze antenne gaat ook gebruikt worden als backup voor de marifoon en de AIS ontvanger (en in de toekomst een AIS-transponder).

Baofeng UV-B5

In 2018s heb ik ook een UV-B5 portofoon aangeschaft van Baofeng. Dit is een kleine VHF/ UHF zend-ontvanger met een frequentiebereik van 136 t/m 174 Mhz en van 400 t/m 470 Mhz. In dit bereik vallen de 2 meter amateurband, 70 cm amateurband, marifoonband en PMR- en FRS kanalen. Aangezien de portofoon niet beschikt over ATIS is gebruik van de marifoonband op de binnenwateren formeel niet toegestaan. Op zee geldt  de verplichting van ATIS niet. De PMR-kanalen zijn in Nederland vrij te gebruiken. FRS wordt gebruikt in de Verenigde Staten.

Ondanks zijn zeer lage prijs (AliExpress rond 25 Euro) zijn de reviews erg goed, bijvoorbeeld die van PD0AC.  Op de site van Miklor is veel informatie beschikbaar.

Ik heb met behulp van de Chirp-software een aantal FRS- en PMR-kanalen geprogrammeerd, alle marifoonkanalen, een aantal VHF- en UHF-repeaters en een aantal losse simplex kanalen in de 2 meter en 70 cm band. In de lijst met repeaters staat aangegeven welke is geprogrammeerd in de UV-B5 inclusief kanaalnummer. Het UV-B5 Chirp-bestand kun je als zip-file onderaan deze pagina downloaden. De laaste update is van 5 oktober 2023.

IC245E-instruction manual
IC202S instruction manual
Comrod AV15
AC-Marine CX4
UVB5_Manual
FRS PMR Channels
2 meter repeaters Nederland juli 2023
70 cm repeaters Nederland juli 2023
Baofeng_Chirp_UV-B5_05102023

Interessant artikel met uitleg over VSWR:

VSWR explanation