Rondje Vlieland 2021

Helaas is de Small Ships Race naar Engeland ook dit jaar door Covid niet doorgegaan. In plaats daarvan hebben we met een paar bootjes een mooie tocht gemaakt naar Vlieland.

Vanuit Durgerdam zijn we op zondag, 4 juli, samen met Simon en Frits (Kolibri 560 – Flecha Verda) vertrokken naar Enkhuizen. In het begin nog een beetje wind die al snel helemaal wegviel. Toen maar verdergegaan op de BBM die daarna de hele dag heeft gedraaid. Midden op het Markermeer de bootjes bij elkaar gelegd en heerlijk gezwommen. Was wel surrealistisch, spiegelglad water en de horizon gehuld in nevelen. ’s Avonds in de oude stad heerlijk gegeten en daarna Lisanne opgehaald bij het station. Zij zou eerder meegaan maar was zondag overdag erg beroerd door haar inenting met het Janssen vaccin de dag daarvoor.

Maandag 5 juli koers gezet naar Kornwerderzand met als eindbestemming Harlingen. Er stond een mooie Bf4 uit het zuiden. Met ruime wind ging het lekker hard en de Lorentzsluizen kwamen snel dichterbij. Daarna met de stroom mee richting Harlingen waar we tegen 18:00 een mooi plaatsje kregen achter in de Noorderhaven.

Er werd voor dinsdag veel wind verwacht (Bf7) en daarom hadden we al besloten om die dag in Harlingen te blijven liggen. Stad bekeken, bijna weggewaaid, inkopen gedaan en genoten van kibbeling op een leuk terras in de zon. ’s Avonds natuurlijk weer heerlijk gedineerd met Simon en Frits.

De wind was woensdag, 7 juli, wat afgenomen en met de stroom mee zijn we begonnen aan de oversteek naar Vlieland. We waren toch wat te enthousiast op pad gegaan en moesten al snel een rif leggen in het grootzeil. Hoog aan de wind, met klein voorzeil, konden we zonder kruisen de vaargeul aanhouden. Af en toe wat randjes afsteken was wel nodig maar door een actuele kaart en de geringe diepgang van TinTin leverde dit geen problemen op. Ter hoogte van de Richel kwamen er hoge golven vanuit de Noordzee binnen. Samen met de kleine golven van de Waddenzee leverde dit een uitdagende golfslag op en hebben we nogal wat water over ons heen gekregen.

Drukte in de haven viel gelukkig nog mee en rond 14:00 lagen we samen met de Flecha Verda in een mooie box. Bij het havenkantoor op het terras in de zon een lekker patatje met Radler genomen, hadden we wel verdiend vonden we. ’s Avonds het dorpje ingegaan en pannenkoeken gegeten.

Met Lisanne nog een stukje gewandeld op het strandje, vlak naast het havenhoofd. Zij heeft tussen de stenen een sleutelbos gevonden met een naamplaatje van een jachtverhuurbedrijf in Medemblik. Omdat de sleutels nauwelijks verroest waren konden ze daar nog niet lang liggen. Na telefonisch contact met het bedrijf bleek de eigenaar van de sleutelbos ook in Vlieland te zijn. Ze waren erg blij toen we de sleutels kwamen terugbrengen en als bedankje kregen we een mooie fles wijn.

Donderdag, 8 juli, aan het eind van de middag, weer koers gezet naar Harlingen. Plan was om door de sluizen naar Makkum te gaan. Door de afnemende wind bleek dit wel een uitdaging, vooral omdat we na Harlingen richting Kornwerderzand de stroom tegen kregen. Was wel leuk dat we door het water nog snelheid maakten terwijl de GPS-snelheid steeds verder terugliep.

Toch maar de BBM aangezet toen de GPS geen grondsnelheid meer aangaf. Tegen 23:00 uur vonden we een mooi plaatsje achter in de Gemeentehaven. Na een lekker koud biertje de slaapzak ingekropen.

De volgende morgen richting Enkhuizen. Helaas weinig wind die gelukkig in de loop van de middag wel wat aantrok. We hebben mooie foto’s van elkaars bootjes kunnen maken. ’s Avonds afgesproken met Thijs en Meike (Etap 22 – Maria Tessel) en met z’n allen Indisch gegeten. Omdat Lisanne zaterdag een feestje had in haar studentenhuis heb ik haar later afgezet op het station.

Zaterdag met 3 scheepjes koers gezet naar het zuiden, richting Muiden. Wind was vrijwel weggevallen zodat we de hele tocht op de BBM hebben moeten maken. Onderweg weer heerlijk gezwommen en tegen 19:00 aangelegd in de jachthaven vlak naast het Muiderslot. In het donker mooie foto’s gemaakt van het verlichte slot. Goed gegeten op een terras naast de “Groote zeesluis” en daarna nog een leuke wandeling gemaakt door het dorpje.

Zondag, 11 juli, afscheid van elkaar genomen en weer richting Amsterdam gegaan. Nog even langs Pampus gevaren en daar bijna vast blijven zitten in het Fonteinkruid. Daarna het bekende stuk richting de Schellingwouderbrug, Oranjesluizen, Noordzeekanaal, Nauernasche vaart en het vertrouwde Alkmaardermeer. Rond 15:00 TinTin vastgelegd in zijn box.

We kunnen weer terugkijken op een leuke tocht. Ondanks het kleine clubje hebben we veel plezier met elkaar gehad en lekker gezeild. Maar, volgend jaar weer naar Engeland !