Wantputtings

De zijverstaging zit bij een Jouet Sheriff vast aan vier U-bouten op het kajuitdak die aan de binnenkant vastgezet zijn met RVS M6-moertjes. Bij één van deze bevestigingspunten (topwant SB) hadden we al een paar jaar last van een beetje lekkage. Na controle bleken de M6-moertjes niet goed meer vast te zitten. Dat was ook het geval bij de andere puttings. In het voorjaar van 2022 heb ik alle moertjes vervangen door zelfborgende uitvoeringen zodat dit niet meer kan gebeuren.

Versteviging wantputtings

Update mei 2023:

De Jouet Sheriff is een solide gebouwd bootje. De bevestiging van de verstaging aan beide zijkanten zou echter wel wat steviger kunnen. De wantputtings zijn op zich robuust uitgevoerd maar zitten alleen vast aan de bovenschaal van de boot. Bij het goed op spanning zetten van de verstaging trek je in feite de bovenschaal los van de onderschaal. Je ziet dan duidelijk een kiertje ontstaan bij de flensrand. Ik heb nu een stevige constructie bedacht die de boven- en onderschaal bij het voorste verstagingspunt (hoofdwant) met elkaar verbindt. Deze verbinding kun je met een spanner goed strak zetten.

Onder beide wandputtings van het hoofdwant heb ik het RVS plaatje vervangen door een oogplaat. Het was wel nodig om hiervoor de gaten met een dremel passend te maken. Daarna de oogplaat afgekit met Polymax en vastgezet met RVS M6 zelfborgende moertjes. Aan de onderschaal heb ik een RVS strip vastgezet met 3 dikke parkers en vastgelijmd met 2-componentenlijm. Het geheel verbonden met een spanner en deze na het opspannen geborgd met 2 moertjes.

Wantputtings vervangen – afgebroken –

Update oktober 2023:

Heerlijk gezeild op een mooie zondagmiddag eind september. Er stond een ruime 4 Bft met uitschieters naar 5 Bft. Eigenlijk had ik een rif moeten zetten met een kleiner voorzeil maar had dat niet gedaan. Was niet verstandig maar wel spectaculair; Overloop naar lij en een killend grootzeil om niet al te schuin te gaan. Zelfs dan liep TinTin regelmatig uit z’n roer.

Plotseling een harde knal en de stag van het SB topwant hing los in de wind. Bovenstuk van de mast stond gevaarlijk krom naar lij. Meteen de druk uit de zeilen gehaald, motor aan en ze laten zakken. Toen bleek dat de wantputting verdwenen was; Totaal losgebroken waar deze door het dek heen gaat.

De afgelopen jaren was er een beetje lekkage bij deze putting en dat heeft zeer waarschijnlijk het RVS aangetast. Op het breukvlak zijn sporen van corrosie goed zichtbaar. Ook de smart pin had een aardige tik gekregen en was verbogen. Ik heb beide wantputtings van het topwant vervangen. Aan BB zag de U-bout er nog onbeschadigd uit. Toch ook maar preventief vervangen. Deze winter, als de mast plat ligt, ga ik de puttings van het hoofdwant ook preventief vervangen. Als vervanger heb ik wandputtings gekozen van Wichard, 6 mm x 70 mm.