Icom IC-M10E (M10A)

In 1994 heeft Icom de IC-M10E, en zijn Amerikaanse tegenhanger de IC-M10A, op de markt gebracht. Het is een leuke en erg compacte handmarifoon. Voor zover ik weet was dit de eerste handmarifoon die je met externe software (cloning software) kon programmeren. Daarbij was het ook de eerste handmarifoon waarin je een ATIS code kon programmeren die verplicht was gesteld voor (een deel van) de Europese markt. Hiervoor beschikt de Europese versie over een optionele UT-99 ATIS module. Het cloning programma, onder typenummer EX-1700, draait onder DOS en vergt wel wat handigheid. Onderaan deze pagina kun jet het “programming manual” downloaden.

Voor aansluiting op een PC heb je de algemene OPC-478 kabel nodig en een verloopkabeltje voor de 3-polige jackplug van 3,5 mm naar 2,5 mm. De 2,5 mm jackplug past in de microfooningang van de marifoon waarbij de middenaansluiting (ICF3) het cloning signaal bevat. Uitgebreide info over de OPC-478 kabel kun je vinden op de pagina van de IC-M1EuroV.

Aan het binnenwerk is ook bij deze handmarifoon te zien hoe solide Icom zijn apparatuur in elkaar zit. De printplaten zitten vast in een stevig aluminium frame en zijn beschermd door een dikke kunststof behuizing. Bij deze marifoon heb ik een NiCad pakket gekregen met 6x AA cellen (BP-160) die nog in goede staat zijn.

IC-M10E-Leaflet
IC-M10E-Leaflet-D
IC-M10E-Instruction manual
IC-M10E-Service manual
IC-M10-Programming manual