Icom IC-M35 (IC-M36)

Icom heeft in 2008 de IC-M35 in Europa op de markt gebracht als opvolger van de IC-M33. In Amerika ging het hierbij om model IC-M36 als opvolger van de IC-M34. Grootste verschil tussen beide modellen is de aanwezigheid van de verplichte ATIS-programmering in het Europese model. Het nieuwe model heeft een aantal leuke extra mogelijkheden zoals een betere verstaanbaarheid bij veel omgevingslawaai (Clear Boost). Accessoires zoals lader, accu en antenne zijn uitwisselbaar.

Op marktplaats heb ik een IC-M35 gevonden die zwaar gebruikt is in de haven van Scheveningen. De handmarifoon functioneerde nog uitstekend maar zat onder de verfspetters. Na goed schoonmaken bleken de beschadigingen aan de behuizing erg mee te vallen. Een nieuwe antenne was wel nodig. Na programmering met ATIS en het nieuwe VDES kanaalpakket is het een leuke en goed bruikbare handmarifoon.

Cloning software Icom IC-M35 (IC-M36)

Deze handmarifoon is via de aansluiting voor een externe luidspreker/ microfoon programmeerbaar. Zo kun je o.a. de ATIS-code instellen. De benodigde cloning software heeft typenummer CS-M36 en werkt correct onder Windows 10. Voor het aansluiten op een PC heb je twee kabels nodig. De algemene OPC-478 (USB) kabel en een OPC-1655 verloopkabeltje. De OPC-1655 wordt ook gebruikt voor de IC-M33/M34 en is vrij eenvoudig zelf te maken. Info over dit kabeltje kun je hier vinden.


IC-M35 Leaflet
IC-M35 Instruction manual
IC-M36 Leaflet
IC-M36 Instruction manual
IC-M35/M36 Service manual