Mastvoet

Sinds de aanschaf van onze Sheriff in 2012 hebben we last van lekkage bij de mastvoet. Water trekt daardoor in het hout in de polyester steunbalk en sijpelt langzaam aan de zijkanten in de kajuit. Goed afkitten van de mastvoet heeft niet geholpen. 

De aansluiting op het dek was niet goed en begin 2019 heb ik besloten om het grondiger aan te pakken. Plan was om een nieuwe, stevige en lekvrije mastvoet te maken. Daarbij wilde ik meteen de mogelijkheid creëren om beugeltjes voor katrolletjes te monteren. De hoekprofielen van de mastvoet en de beugeltjes moeten ook makkelijk te monteren/ demonteren zijn.

TinTin – nieuwe mastvoet –

De ondersteuning van de mast is een 15 mm dik plaatje hardhout geworden waarin een aantal slotbouten zijn gemonteerd die goed vastzitten in het hout. De lengte van de slotbouten is zo gekozen dat er net genoeg draadeind uitsteekt om de hoekprofielen en de beugeltjes voor de katrolletjes te kunnen monteren.

Het plaatje heb ik neergelegd in een bedje van verdikte epoxy en daarna vastgezet met 3 torxschroeven. Met de schroeven kun je het plaatje mooi strak en recht tegen het kajuitdak trekken zodat de epoxy goed verdeeld wordt. Overtollig epoxy kun je aan de randen weghalen. Daarna verder netjes afgewerkt.