Mastvoet

Sinds aanschaf van onze Sheriff hebben we last van lekkage bij de mastvoet. Water trekt daardoor in het hout in de polyester steunbalk en sijpelt langzaam aan de zijkanten in de kajuit. Goed afkitten van de mastvoet heeft niet geholpen. De aansluiting op het dek was ook niet goed en begin 2019 heb ik besloten om het grondiger aan te pakken. Plan was om een nieuwe, stevige en lekvrije mastvoet te maken. Daarbij wilde ik meteen de mogelijkheid creëren om beugeltjes voor katrollen te monteren. De hoekprofielen van de mastvoet en de beugeltjes moeten ook makkelijk te monteren/ demonteren zijn.

Het is een 15 mm dik plaatje hardhout geworden waarin een aantal slotbouten zijn gemonteerd die goed vastzitten in het hout. De lengte van de slotbouten is zo gekozen dat er net genoeg draadeind uitsteekt om de hoekprofielen en de beugeltjes te kunnen monteren. Het plaatje heb ik neergelegd in een bedje van verdikte epoxy en daarna vastgezet met 3 torxschroeven. Met de schroeven kun je het plaatje mooi strak tegen het kajuitdak trekken zodat de epoxy goed verdeeld wordt. Overtollig epoxy kun je aan de randen weghalen. Netjes afwerken en verven moet nog gebeuren.

Update april 2021:

Vorig jaar is er een andere mast gekomen op TinTin, afkomstig van een nieuwer type Jouet Sheriff. Deze mast heeft een andere masttop en mastvoet. De nieuwe mastvoet past wel op de oorspronkelijke profieltjes. Het houten plaatje op het dek heb ik nu ook netjes afgewerkt.

Informatie over de nieuwe dekdoorvoeren kun je hier vinden (onderaan de pagina).