Rondje Goingarijp 2023

Elk jaar houden we eind juni een groot BBQ-feest met vrienden in Friesland. Al een paar keer ben ik voor dit feest met TinTin naar Goingarijp gegaan.  De afgelopen jaren was dat mogelijk via de Zaan of via de Nauernasche vaart. In mei 2021 is de Coenbrug over de Zaan kapotgegaan en in oktober 2022 de brug bij Krommenie over de Nauernasche vaart. Het is niet duidelijk wanneer deze bruggen weer bruikbaar zijn. Dat betekent dat je op dit moment (zomer 2023) alleen via het Noord-Hollands kanaal weg kunt komen vanaf het Alkmaardermeer.

Deze route heb ik daarom in juni 2023 genomen. Veel (vlot)bruggen en veel mijlen op de motor. Aankomst in Den Helder was indrukwekkend. Vooral als je door de Koopvaardersschutsluis in de haven terechtkomt. ’s Avonds lekker vis gegeten en overnacht bij de Koninklijke Marine Jachtclub. ’s Ochtends vroeg met het tij mee naar Den Oever. Waddenzee was heel mooi rustig. Bij Den Oever de Stevinsluis door naar het IJsselmeer.

De wind was ondertussen wat aangetrokken en met een lekkere 3 Bft uit NNO onder zeil overgestoken naar Stavoren. Toen weer op de motor het Johan Frisokanaal op. Op de Fluessen heb ik overnacht bij het eilandje Nije Kruspole. Het was heerlijk weer en daar lekker gezwommen. De volgende dag het laatste stuk gevaren naar Goingarijp.

Terug heb ik dezelfde route genomen en bij Stavoren weer het IJsselmeer op. De wind was ondertussen aangetrokken tot 4 Bft uit NW. Omdat Stavoren dan lagerwal ligt kostte het wat moeite om door de hoge golven weg te komen. Uiteindelijk was het hoog aan de wind en met een paar slagen weer een mooie tocht naar Den Oever. Achter de Stevinsluis heb ik overnacht in de Waddenhaven.

De volgende dag ’s ochtends vroeg weer met afgaand tij naar Den Helder. Met stroom mee en wind tegen waren er behoorlijk wat golven en werd het een onstuimige tocht. Vlak achter mij was een grote groep vissersboten weggegaan. Mooi te zien op AIS ! Bij aankomst in Den Helder waren de Marinedagen net begonnen met aansluitend Sail Den Helder. Mooi gezicht al die klassieke oude schepen in de haven. Schutten door de sluis ging snel en toen weer begonnen aan de lange tocht richting Akersloot. Onderweg nog een vloot oude sleepboten tegengekomen die op weg waren naar Den Helder.

Door vertraging bij de Kooybrug, die 1,5 uur dicht was i.v.m. bussen richting Sail Den Helder, kwam ik in de spits aan in Alkmaar. De bruggen draaien dan niet en helaas moest ik weer ruim een uur wachten. Ondertussen was het gaan regenen en ook nog een harde wind uit het noorden. Begin van de avond weer aangelegd in onze thuishaven.

Al met al toch weer een mooie tocht maar ik hoop dat de routes naar het Noordzeekanaal toch weer snel opengaan.