Kuipbediening Jouet Sheriff

Spinlock SUA mini jammer

Oorspronkelijk moest je alle zeilen hijsen bij de mast. Omdat ik veel solo vaar wilde ik de zeilen eenvoudig kunnen hijsen vanuit de kuip. Daarvoor heb ik een aantal blokken bij de mastvoet gemonteerd, twee Spinlock valgeleiders geplaatst (3-voudig, type T25) op een hardhouten balkje en twee Spinlock valstoppers (3-voudig SUA mini jammer). Het hardhouten balkje is een regel van bankirai met de afmetingen 33 x 38 mm.

Ook heb ik twee genua-railtjes gemonteerd met een verstelbaar blok om de fok (Genua 2) beter te kunnen trimmen. Hierdoor loopt de boot ook wat hoger aan de wind. De schoten voor de Genua 1 lopen via railtjes en verstelbare blokken aan de buitenkant van de boot.

Om het voorzeil sneller te kunnen strijken loopt er een klein neerhalerlijntje mee met de val die uitkomt in de kuip. Bij het strijken kun je op die manier het zeil snel naar beneden trekken. Het lijntje komt uit bij de valstoppers.

Hieronder kun je nog een aantal technische documenten/ maatschetsen downloaden:

Spinlock T25-3 drill guide
Spinlock-jammer-sua-3-dimensions

Antal Cam-611 – Goede en voordelige keus

In de praktijk waren we niet zo tevreden over de Spinlock mini jammers, vooral bij gebruik van de 8 mm vallen van voorzeil en grootzeil. De houdkracht van de klemmen op een natte lijn bij wat meer wind was niet voldoende waardoor de lijn ging slippen. Ook is het bij deze klemmen niet mogelijk om de lijn door te halen in gesloten toestand. Dit is erg handig om de val net even wat extra door te zetten.

Als vervanging kwamen de Easylock mini en de vrij onbekende Antal Cam-611 in aanmerking. Beschikbare (test) informatie van de Cam-611 was lastig te vinden terwijl info van de Easylock mini ruim voorhanden is. Na wat speurwerk op internet kwam ik een Franse test tegen waarin de Cam-611 verrassend goed beoordeeld werd. Tel hierbij de gunstige prijs en de keuze was snel gemaakt. In mei 2018 hebben we beide Spinlock’s vervangen door 3-voudige Cam-611 valstoppers. Tot op heden bevallen ze erg goed en de lijn is zonder kracht door te halen als de stopper gesloten is.

Onderstaand kun je wat technische informatie downloaden en de Franstalige test van de stoppers:

Antal valstoppers
Antal cam 611 datasheet
Comparatif_bloqueurs_-_N°489_(11-2011)

Blue Performance vallentas

Het was altijd een rommeltje in de kuip met losse lijnen. Daar hebben we nu ook een einde aan gemaakt met twee mooie vallentassen van Blueperformance, maat small. Dit zijn best dure tassen maar toevallig kwam ik een aanbieding op internet tegen die ik niet kon laten liggen.

Versleten rolletjes Spinlock T25, vervangen door T38/3Y

Update oktober 2021:

In de praktijk bleken helaas de rolletjes van de Spinlock valgeleider T25 niet stevig genoeg voor de vallen van voorzeil en grootzeil. De rolletjes voor deze vallen vertonen ernstige slijtage en na 2x vervangen zijn we overgegaan op een zwaarder type met grotere rollen. Voorwaarde was wel dat de nieuwe, zwaardere valgeleider moest passen op het bestaande hardhouten balkje. Keuze is gevallen op de Spinlock T38 met 3 rolletjes in een asymmetrische uitvoering.

Onderstaand kun je de maatschetsen van de Spinlock T38-serie downloaden:

Onderlijkstrekker met extra leuver

Het uiteinde van de pees van het onderlijk in de giek is wat aan de dunne kant waardoor de pees regelmatig uit de giekgroef is getrokken bij hoog aan de wind varen. Om dat te voorkomen heb ik aan het uiteinde een kunststof leuver vastgemaakt die in de giekgroef loopt. Daardoor blijft het onderlijk verstelbaar en loopt niet meer uit de giekgroef bij grote belasting. Aan de achterkant van de giek heb ik een onderlijkstrekker gemaakt waarmee de spanning op het onderlijk is te trimmen.