Small Ships Race 2017

Zondag 19 maart
Informatiemiddag (Lange Termijn Voorbereidingsmiddag)
Plaats: De Hilt, Hasselaarlaan 1, Eemnes
Aanvang: 14.00 uur

Woensdagavond 10 mei
KeukentafelTochtPlanningSessie
Plaats: Goilberdingerdijk 48, 4106 LC Culemborg
Aanvang: 19.30

Deze avond is speciaal bedoeld voor de “First Time”- schippers maar ook voor ervaren schippers die hun opgedane kennis graag willen opfrissen. Alle schippers en hun bemanningsleden zijn daarom welkom.

Tijdens de avond zullen een aantal belangrijke zaken worden behandeld:
–  Stroming bij vertrek
–  Hoe vaar je bij IJmuiden weg
–  Windmolenparken
–  Stroming bij aankomst te Lowestoft
–  Waterdieptes bij aankomst
–  Waar zitten de diepwaterroutes, waar kun je de “grote vaart” verwachten
–  Hoe passeer je de diepwaterroutes / Traffic Separation Systems
–  Hoe loop je Lowestoft aan
–  Hoe, waar, en bij wie ga je je melden bij de aanloop van Lowestoft Harbour
–  En nog veel meer ….    …..    …..

Zondag 14 mei
Sluitingsdatum inschrijven voor de Small Ships Race

Donderdag 18 mei
Deelnemers avond
Plaats: De Hilt, Hasselaarlaan 1, Eemnes
Aanvang: 19.30 uur
U krijg tevoren nog een mail met informatie.
Verplicht voor de deelnemers

Woensdagmiddag 31 mei
Verzamelen M-steiger Seaport Marina IJmuiden

Donderdag voor pinksteren 1 juni
Start na zonsopkomst

Vrijdag 2 juni
Finish in Lowestoft
Rallyborrel en aansluitend diner met prijsuitreiking in clubhuis Royal Norfolk & Suffolk Yacht Club

Zaterdag 3 juni
Passagieren en weer klaarmaken voor terugreis

Zondag Pinksteren 4 juni
Terugreis

Maandag 5 juni
Aankomst in Nederland en terug naar huis

Reisverslag
Maandag, 29 mei, hebben we TinTin overgevaren van Akersloot naar de Marina in IJmuiden. Heerlijk weer met korte broek en T-shirt. Dinsdag en woensdag bezig geweest met wat laatste klusjes/ inkopen/ ophalen reddingsvlot en de bemanning van D-dreamer geholpen met nieuwe kabels voor de marifoon en het toplicht. Woensdagavond op het strand gegeten met een aantal small shippers en alvast lekker in de stemming gekomen.

Donderdagmorgen om 8:00 zijn we samen met 25 small ships door de pieren van IJmuiden gegaan. Er stond nog een beetje wind die daarna al snel is gaan liggen. Toen was het dobberen in de felle zon met de bbm stationair draaiend en genieten van het vrijwel rimpelloze en glasheldere donkerblauwe water. ’s Avonds een lekkere vriesdroogmaaltijd klaargemaakt met de Jetboil. In de loop van de avond begon de wind wat aan te trekken en hebben we een paar uur op de spinnaker gelopen. ’s Ochtends goed ontbeten en helaas de bbm weer moeten bijzetten. Hoogtepunt was een ontmoeting met 3 dolfijnen die een paar minuten rond de boot hebben gespeeld. Omdat er van een race eigenlijk niet echt sprake was hebben we als doel gesteld om uiterlijk 17:00 in Lowestoft aan te komen. Lisanne heeft handmatig een koers uitgezet die ons precies op tijd, na 33 uur dobberen, door de pieren heen liet varen. ’s Avonds tijdens het diner met de “grote” boten leuk bijgepraat met Peter en Jikke van Titaantje. Zaterdag met hen op stap geweest naar Norwich en ’s avonds met een groep small shippers heerlijk gegeten in een lokaal Indiaas restaurant.

Zondagmorgen om 8:00 met een aantal schepen weer koers gezet naar Nederland. Er stond toen al een lekkere bf 3 uit het Westen die later in de dag is gedraaid naar ZW/Z en aangetrokken is tot bf 4/5. Onderweg om de 2 uur een leuk marifoonrondje dat georganiseerd was door de Maria Tessel. Met halve wind, gereefd grootzeil en de Genua kwam de snelheid niet meer beneden 6 knopen tot aan IJmuiden. TinTin liep heerlijk en het was genieten. Boven verwachting heeft onze oude analoge stuurautomaat de boot goed onder controle kunnen houden. Tijdens het golfsurfen hebben we even 9.1 knp aangetikt. Gezien de stroming besloten we om IJmuiden via de Zuidkant aan te lopen en precies 19 uur en 50 minuten na vertrek liepen we om 04:00 door de pieren.

Na een paar uur slaap in de Marina en een uitgebreid ontbijt zijn we via de Zuidersluis en het Noordzee kanaal de Zaan opgegaan. Er stond een mooie wind uit het Zuiden maar door de hoge bomen langs het kanaal hebben we helaas op de bbm moeten varen. Tocht over de Zaan ging voorspoedig en het laatste stuk over het Alkmaardermeer konden gelukkig de zeilen nog even omhoog. Moe maar voldaan hebben we TinTin om 17:30 aan de steiger vastgelegd.

In het juli-nummer 2017 van “Zeilen” heeft Riemer Witteveen een leuk artikel geschreven over de tocht. Het PDF-bestand kun je hier downloaden.

Henk Huizinga van Nimos meteotraining heeft een leuke video gemaakt over de weersverwachting voor de heenweg:

We hebben van de tocht 2 leuke video’s samengesteld. Een korte op muziek van George Ezra met het nummer Budapest. Dit nummer hebben we voor het eerst beluisterd tijdens onze IJsselmeertocht in 2014 en hoort er sindsdien gewoon bij !

En een lange versie met commentaar tijdens de tocht:

Algemene informatie Small Ships Race 2017
Presentatie Informatiemiddag 2017
Vertrekkersavond SSR 2017