Icom handmarifoons historie

De laatste tijd (begin 2024) is onze verzameling van Icom handmarifoons aardig uitgebreid. De oudste marifoon is type IC-M12 en dateert uit de 70-er jaren. Bij deze marifoon kon je kiezen uit 12 kanalen. Hiervan waren 9 kanalen vrij programmeerbaar via een interne soldeerbare diodematrix. Dit model was ook verkrijgbaar in een uitvoering met 5 vaste kanalen (IC-Z5H) en 2 vaste kanalen (IC-B2H). De IC-M12 werd opgevolgd door de legendarische IC-M2 waarbij je alle marifoonkanalen kon kiezen via duimwielschakelaars. Vooral in de amateurwereld zijn hiervan de 2 meter modellen IC-2A/AT/E een doorslaand succes geworden. Daarna kwam de IC-M5 met een LCD-scherm en toetsenbord, opgevolgd door de waterdichte IC-M11 waarbij de kanalen gekozen konden worden met behulp van wipschakelaars. Bij al deze modellen kon je dezelfde accupakketten gebruiken. Deze pakketten waren in een groot aantal spanningen en capaciteiten verkrijgbaar die samengesteld waren uit verschillende NiCad cellen. Ik heb een aantal van deze pakketten omgebouwd met Li-Ion cellen (18650/ 14500).

Bovenstaande modellen leken nog enigzins op elkaar maar daarna kwamen er nieuwe modellen die niet meer vergelijkbaar waren. Dit was toen een typisch Japans verschijnsel waarbij onafhankelijke ontwikkelteams nieuwe apparatuur bedachten. Ons volgende model is de IC-M7, een leuk en zeer compact model. Rond die tijd werd ATIS verplicht gesteld in een aantal Europese landen. Om aan die vraag te voldoen kwam de IC-M10E op de markt. Dit was de eerste Icom handmarifoon die met zogenaamde “cloningsoftware” programmeerbaar was. Leuk om te zien dat de modellen steeds kleiner en handzamer werden.

De modellenserie werd daarna verder uitgebreid maar grote technische verbeteringen waren er eigenlijk niet meer. De Nicad accupakketten waren inmiddels vervangen door Li-ion pakketten. Als eerste bij de IC-M1EuroV, een compacte en waterdichte handmarifoon. Misschien nog wel een noviteit was het eerste drijvende model (IC-M33). Op de boot gebruiken wij de IC-M71.

Op de volgende pagina’s kun je alle technische details vinden van de bovenstaande marifoons. Van het vervangen van de NiCad cellen door Li-ion tot programmering met cloningsoftware en de kabeltjes die je daarbij nodig hebt.