Verstaging

Eigenlijk weten we niet hoe oud de verstaging van TinTin is. We varen regelmatig op ruim water met stevige wind en vonden het daarom veiliger om de verstaging te vervangen. Ook begon er wat roestbruine verkleuring te ontstaan bij sommige spanners en was er een streng van het hoofdwant gebroken.

Verstaging vervangen – Blue Wave spanners –

De oorspronkelijke gesloten spanners waren volledig van RVS. Aangezien deze spanners zich vast kunnen “vreten” hebben we gekozen voor RVS spanners in een open huis van verchroomd brons met toggles aan de uiteinden. Na het aanvragen van verschillende aanbiedingen hebben we de verstaging laten maken bij CS-Rigging in Zaandam in het najaar van 2019. De verstaging is gemaakt van 3 mm RVS 1×19 staalkabel in combinatie met 1/4 ” spanners van het Deense kwaliteitsmerk Blue Wave.

Op TinTin hebben de onderstagen een totale lengte van 3,24 mtr en de bovenstagen 6,33 mtr. Deze maten zijn inclusief spanners en ogen. Overige afmetingen van onze mast kun je hier vinden.

Mooie borging spanners door Smart Pins

De voorstag heeft een dikte van 4 mm en hadden we al eerder vervangen met een RVS/ brons spanner. De achterstag is van 3 mm en wordt veel minder belast en hoeft niet vervangen te worden. Voor het borgen van de spanners hebben we gekozen voor “Smart Pins” van Blue Wave. Niet goedkoop maar wel erg mooi en makkelijk.

De catalogus van Blue Wave en een leuk artikel van Selden over het trimmen van je mast kun je hieronder downloaden:

Blue_Wave_Marine_katalog_2020
Selden masttrim

Achterstag

De Jouet Sheriff is verkocht in een “standaard” en “luxe” uitvoering waarbij de “luxe” uitvoering ondermeer uitgerust is met de voorbereiding voor een spinnaker. Ook heeft de “luxe” uitvoering de beschikking over een achterstag. Op TinTin hebben we deze achterstag instelbaar uitgevoerd zodat we hiermee de mastkromming kunnen trimmen voor een vlakker grootzeil bij wat meer wind.

Daarvoor hebben we aan de achterkant van de masttop een staalkabel vastgemaakt die een paar meter lager eindigt in een katrol. Door deze katrol loopt een lijn die aan één kant vast is gemonteerd en aan de andere kant verstelbaar is via een vertraagd blokje (giek-neerhouder).

Met behulp van onderstaande tabel kun je berekenen hoever de mast achterover staat (masthelling of mastrake) bij een bepaalde voorstaglengte.

masthelling