Garmin GPSMap 60Cx/ 60CSx

Garmin heeft een lange historie in het maken van robuuste en waterdichte handheld GPS-ontvangers. In 2001 werden de modellen GPSmap 60Cx en 60CSx geïntroduceerd. Beide modellen beschikken over een gevoelige GPS-ontvanger en de 60CSx beschikt daarnaast over een barometrische hoogtemeting en een magnetisch kompas. Het model 60Cx gebruiken we al een paar jaar. In het najaar van 2022 heb ik op Marktplaats een 60CSx gevonden en ben daarmee verder aan het experimenteren gegaan.

Garmin GPSMap 60Cx/ 60CSx NMEA data versturen en weergeven.

Je kunt ze goed gebruiken als standalone routeplanner met Bluechart kaarten en/ of kaarten van OpenSeamap. Ze geven de actuele GPS-locatie aan en daarnaast informatie als Speed Over Ground (SOG) en Course Over Ground (COG). Erg leuk is dat je de datavelden van deze ontvangers zelf kunt instellen. Minder bekend is dat je via de seriële verbinding ook NMEA-informatie kunt laten zien van andere opnemers. Het kan dan gaan om zaken als magnetische heading (HDM), diepte (DBT), watertemperatuur (MTW) en snelheid door het water (VHW).

Daarnaast kun je ook via deze verbinding NMEA data versturen naar andere gebruikers. Beide modellen maken diverse messages die te maken hebben met GPS-informatie. De 60CSx beschikt daarbij ook over magnetische heading (HCHDG) en een Garmin proprietary message waarin opgenomen de hoogte in feet (PGRMZ). In de “Advanced interface setup” (druk nogmaals op “menu” in de “Interface setup”) Kun je kiezen welke NMEA messages verstuurd worden. Daarbij kun je ook kiezen voor aansturing van een autopilot.

GPSmap 60CSx output NMEA messages

Een totaal overzicht van de betreffende messages kun je hieronder downloaden. Daaronder een textbestand van verstuurde messages die ontvangen zijn in het navigatieprogramma OpenCPN. Hierbij zijn de eerste drie keuzes in het menu geselecteerd (autopilot off).

GPSmap 60CSx NMEA output messages
NMEA output 60CSx textbestand

Pfranc-pPlug

Deze GPSmap-modellen kunnen data versturen en ontvangen met een snelheid van 4800 baud via de 4-polige connector aan de achterkant van het apparaat. Je kunt de datakabel kant en klaar aanschaffen, maar hem ook zelf maken. In het verleden is er een losse connector op de markt gebracht door Larry Berg onder de naam POP Franchises, later afgekort tot Pfranc. Op de site van Hackaday staat een mooi verhaal over dit project. In ons geval gaat het om de pPlug die helaas niet meer regulier verkrijgbaar is. Toevallig heb ik er nog één kunnen vinden op Marktplaats.  Helaas heeft de voedingskabel, die je ook kunt aansluiten op deze connector, geen aansluitingen voor de dataverbindingen. Het is een 2-polige kabel waarin alleen de plus en min aanwezig zijn.

Garmin GPSMap 60Cx/ 60CSx – Ram-mounts verbeterde eigenbouw versie

Garmin levert bij deze GPSmap een aantal accessoires waaronder een klembeugel. Achterop deze beugel kun je voor diverse montagemogelijkheden kiezen. Op zich best handig, maar een merk als RAM-mounts biedt veel meer mogelijkheden. Deze firma biedt ook een speciale klembeugel aan voor de 60CSx-serie. Nadeel is dat deze klembeugel de rubber coating onderaan het apparaat snel beschadigt. Bij de meeste ontvangers laat deze coating op termijn los. Ook klemt de beugel erg/ te strak. Ik heb zo’n beugel via marktplaats gevonden die helaas al snel afbrak. Daarna heb ik de originele Garmin klembeugel zo aangepast dat er een RAM-mounts kogel achterop past. Verbinding is nu veel beter, het rubber beschadigt niet meer verder en je kunt alle RAM-mounts accessoires gebruiken.

Hieronder kun je nog wat leuke info over deze ontvangers downloaden:

Brochure GPSmap 60CSx
Manual GPSmap 60Cx
Manual GPSmap 60CSx