Icom IC-M73 (Euro-plus)

Deze handmarifoon is in 2013 op de markt gebracht als opvolger van de IC-M71/ M72. In de Verenigde Staten gaat het om de IC-M73 en in Europa om de IC-M73Euro die o.a. beschikt over de verplichte ATIS code. De IC-M73 is verkrijgbaar in een “gewone” en in een “plus” versie. De plus versie biedt de mogelijkheid om inkomend marifoonverkeer voor 60 sec. op te nemen en weer af te spelen. Daarnaast biedt deze uitvoering “active noise cancelling” dat zorgt voor een zeer effectieve ruisonderdrukking bij zowel zenden als ontvangen.

Alle accessoires van de IC-M71/ M72, zoals de accu, lader en speakermike kun je ook gebruiken voor de IC-M73. De M73 biedt een accupakket aan met een iets grotere capaciteit en een snellader.

Op Youtube staat een leuke video waarin duidelijk het effect van de noise-cancelling is te horen, zowel bij zenden als ontvangen.

Cloning software IC-M73/ IC-M73Euro

De IC-M73 is programmeerbaar met cloning software type CS-M73. Voor het aansluiten van de marifoon op een PC/ laptop kun je hetzelfde kabeltje gebruiken als voor de IC-M1EuroV.

In het servicemanual van de IC-M73 wordt geen onderscheid gemaakt tussen de hardware van de gewone uitvoering en die van de plus versie. Op de print is een groot IC gemonteerd met de benaming “Noise canceller playback/ record IC”. Het lijkt er dus op dat je via de cloning software van een gewone uitvoering een plus versie kan maken door de optionele opname/ afspeel mogelijkheid en noise-cancelling te activeren. Ik heb dit niet kunnen controleren omdat ik alleen de M73Euro-plus in bezit heb.

IC-M73 Brochure
IC-M73 Euro Brochure
IC-M73 Instruction manual
IC-M73 Service manual
IC-M73 FCC Report
CS-M73 Installation instructions