Stootrand

Een bekende zwakke plek van de Jouet Sheriff is de flensverbinding tussen boven- en onder-schaal waar de rubber stootrand overheen is gemonteerd. In de loop van de jaren verdroogt de kit en raakt de flensverbinding los waardoor er water komt tussen de schalen. Meestal lekt het water via de volgeschuimde zijkant naar de onderkant van de “koelkast”, het laagste punt van de boot. Het water kan niet meer weg en zorgt ervoor dat het schuim daar altijd vochtig blijft. Bij ernstige lekkage blijft er water staan of komt het zelfs terecht in de kajuit. Op het diepste punt in de “koelkast” heb ik het schuim weggehaald zodat je daar het water makkelijk kunt wegpompen.

Oplossing is om de flensrand opnieuw goed af te kitten. Hiervoor moet je eerst de rubber stootrand, die vastgeschroefd is aan de onderkant, losmaken. Daarna de flensrand goed schoonmaken en opnieuw afkitten met b.v. Polymax. Lekkage is dan vrijwel zeker verholpen. Het kan lastig zijn om de stootrand weer te monteren omdat deze gekrompen kan zijn. Ik heb daarvoor een soort trekconstructie gemaakt met de vertraging van de grootschoot.

Update november 2019:

De rubber stootrand is gemaakt van natuurrubber en gaat op den duur zwart afgeven. Hier is helaas niets tegen te doen. Plan is om dit winterseizoen de rand te vervangen door een PVC-profiel. Na uitgebreid zoeken op internet ben ik het profiel PVC U 4-5 tegengekomen bij de firma Westers Nautic in Sneek. Na telefonisch contact waren ze zo vriendelijk om een stukje op te sturen en het lijkt aardig te passen. Het profiel is verkrijgbaar in 2 hardheden. Type 2 is vrij hard en alleen na verwarming te monteren. Ik heb type 5 besteld dat zachter is en daardoor eenvoudiger te monteren. Vastzetten met kit en/ of schroefjes is wel nodig. Wordt vervolgd.

Onderstaand een grove maatschets van het originele profiel, de flensrand en de aluminium hoekstukken:

 

U profiel PVC U 4-5 zwart

Het is april 2020 en de nieuwe stootrand zit erop! Eerst heb ik de oude rand verwijderd en de flensrand goed schoongemaakt en ontvet. Toen aan de bovenkant van de rand, in de hoek, een klein rupsje witte Polymax gezet en daar het profiel ingedrukt. Overtollige kit voorzichtig weggeveegd zodat er een klein wit randje overblijft. Het profiel klemt goed om de rand en de kit geeft een mooie en waterdichte hechting/ afwerking. Aan de onderkant heb ik de rand afgekit met zwarte Polymax. Aan de voorkant de oude rand afgesneden en de nieuwe precies laten aansluiten op de preekstoel. De nieuwe rand kun je mooi op maat snijden met een scherp mes. Het uiteinde heb ik vastgezet met kleine RVS schroefjes.

De nieuwe rand is wat dikker/ minder rond dan de oude en past daardoor niet goed in de hoekstukken op de spiegel. Ook hier kun je het profiel mooi afsnijden om hem passend te maken.