Raymarine A50 Plotter

Raymarine heeft in 2009 de A-serie plotters op de markt gebracht. Deze serie bestaat uit verschillende uitvoeringen (met/ zonder dieptemeting) en schermformaten ( 5-7 inch). We hebben in het najaar van 2020 de A50 aangeschaft. Ondanks zijn ouderdom is het een leuke plotter die naast kaartinformatie ook AIS, Navtex en DSC informatie kan weergeven. Onze plotter heeft een extra geheugenkaartje, type CF-28XG/ UK-Ireland-Holland, met een kaart uit 2014 die ik in april 2021 via de site van Navionics geupdate heb.

Raymarine A50 verstelbare steun

Om de plotter zowel binnen als buiten te kunnen bekijken heb ik een verstelbare steun gemaakt die origineel bedoeld is voor een monitor. De steun is gemaakt van aluminium en de draaipunten van imbusbouten. Tijdens onze tocht naar Vlieland in 2021 heeft de steun zich goed bewezen en is tijdens zware zeegang niet verschoven. Eventueel kun je de draaipunten nog strakker draaien, maar dat bleek niet nodig.

Raymarine A-series Brochure
Raymarine A-series Installation instructions NL
Raymarine A-series User reference manual NL
Raymarine A-series User reference manual E
Raymarine A-series Manual AIS correctie

Update Februari 2022:

Inmiddels is de setup van marifoon, wifi, transponder, Navtex e.d. behoorlijk gewijzigd door de aanschaf van een wifi multiplexer van Startracking, ook wel genoemd de “Roosmux”. De gewijzigde setup kun je vinden op de pagina van de Roosmux.

A50 Voedingskabel R62157/ R62379

De A-series plotters kun je aansluiten via een gecombineerde voedings/ NMEA kabel. Dit is een unieke kabel die speciaal voor Raymarine wordt gemaakt door Amphenol. De kabel voor de A-series heeft typenummer R62157 en is vrijwel niet meer verkrijgbaar. Voor experimenten op de werkbank ben ik op zoek geweest naar een extra kabel om te voorkomen dat ik de bekabeling op de boot steeds los moet halen. De Raymarine e-series gebruikt een soortgelijke kabel maar met andere nokjes/ uitsparingen zodat deze niet zonder aanpassing past op de A-series. Het gaat hierbij om typenummer R62379 (rechte uitvoering). Deze kabel is nog wel nieuw en gebruikt te krijgen. Via het zeilersforum heb ik zo’n kabel kunnen vinden. Met een dremel heb ik een kleine uitsparing gemaakt in de kabel-connector zodat de kabel in elk geval mechanisch past. Bij het testen bleek al gauw dat Raymarine in deze kabel andere kleuren gebruikt voor de NMEA-aansluitingen dan bij de kabel voor de A-series. Daarnaast heeft de e-series één NMEA-uitgang in tegenstelling tot de A-series die twee NMEA-uitgangen heeft. In plaats daarvan kun je op de e-series een externe videocamera aansluiten. Onderstaand kun je een cross-reference tabel vinden waarmee je de alternatieve kabel toch kunt gebruiken voor de A-series. Tekening van Amphenol en de pinout zijn van de R62157 kabel.

Onderstaand een aantal foto’s van de originele kabel (R65157) en de nieuwe kabel R62379 (origineel en aangepast)

Update juni 2023:

De bevestiging van de steun aan de plotter ziet er niet echt profi uit. De vorm van de montageplaat is gemaakt voor een rechthoekige monitor terwijl de beugel van de A50 aan de achterkant rond is. Met een slijpschijf op een Dremel heb ik de vier hoeken van de montageplaat verwijderd zodat deze plaat nu veel beter past bij de vorm van de A50 montagebeugel.