Navigatieverlichting

Oorspronkelijk was er alleen een rondschijnend wit licht gemonteerd in de top van de mast. Aangezien de Sheriff korter is dan 7 mtr is dit licht toegestaan tijdens zeilen in het donker en ook als ankerlicht. Bij het varen op de motor in het donker is wel navigatieverlichting verplicht. Zie onderstaande uitleg op de site van “Varen doe je Samen”:

Er wordt nogal snel aangenomen dat je met een schip van onder de 7 meter voldoet met een wit rondom schijnend licht. Dat is dus niet altijd het geval. Een wit rondom schijnend wit licht voldoet enkel bij een ‘Open’ schip, onder de 7 meter, die niet harder kan varen dan 13 km p/u.

Heb je een kajuitboot, onder de 7 meter, heb je boordlichten en hek- en toplicht nodig. Wel mag je het hek- en toplicht vervangen voor een wit rondom schijnend licht.

In principe zou een klein kajuit ‘zeil’jacht onder de 7 meter voldoen met een rondom wit schijnend licht (en 2de los licht), maar in de praktijk hebben kleine kajuitzeiljachten van deze afmeting meestal een motor (hulpmotor, buitenboordmotor). Zodra deze dus op de motor vaart wordt dit schip een klein motorschip, en dient dus boordlichten en hek- toplicht te voeren.

Aquasignal 34 LED 3-kleuren/ ankerlicht

Ondanks vervanging van de gloeilamp in de originele fitting door LED was dit licht niet erg betrouwbaar. Waarschijnlijk door slechte verbindingen in de lampvoet weigerde hij regelmatig dienst. Voor nachtzeilen op zee zou een 3 kleurentoplicht ook veel veiliger zijn.

In het voorjaar van 2019 hebben we de oude lamp vervangen door een Aquasignal series 34 LED 3-kleuren/ ankerlicht. Deze lamp komt erg goed uit een aantal testen die je hieronder kunt downloaden. De kleuren/ sector-scheiding is erg mooi te zien op onderstaande afbeelding.

Gelijk met de lamp heb ik ook een nieuwe 3-aderige kabel in de mast getrokken met vertinde aders. Deze kabel heeft geen last van corrosie. De koperen aders in de oorspronkelijke kabel waren bros en zwart verkleurd door corrosie. De schroefjes in het kroonsteentje van de AS34 lamp zijn van ijzer. Smeer hier wat siliconenvet op als bescherming tegen vocht.

Zeilen test driekleurentoplichten
Zeilersforum test driekleurentoplichten
LED serie 34 certificate wheelmark

Onderstaand een plaatje van de elektrische aansluitingen van de nieuwe lamp. Ik heb een wisselschakelaar gebruikt om spanning te zetten op pen 2 (ankerlicht) of op pen 3 (3-kleuren licht).

Navigatieverlichting TinTin

Tijdens het zeilen in het donker zetten we het 3-kleuren toplicht aan. Op de preekstoel staat ook nog een groene (SB) en een rode (BB) LED navigatielamp. Deze zetten we aan, samen met het witte ankerlicht, tijdens het varen op de motor in het donker.