Kajuitluiken

Eén van de laatste grote projecten aan TinTin was het vervangen van de kajuitluiken. De bestaande luiken en bijbehorende geleidingen waren zwaar verweerd en nodig aan vervanging toe. Vooral de vorm aan de bovenkant was lastig te maken door de ronding die mooi moest passen in de kajuitingang. Eind zomer 2023 ben ik aan dit project begonnen en het resultaat is erg mooi geworden.

Als materiaal hebben we gekozen voor de houtsoort Okoume multiplex, watervast verlijmd, met een dikte van 10 mm. Deze houtsoort is erg geschikt voor buitenwerk en heb ik afgewerkt met Epifanes mono-urethaan. Als herinnering aan de oude luiken hebben we besloten om de aluminium ventilatieroosters te hergebruiken. De bovenste twee luiken zijn met scharnieren aan elkaar verbonden wat het plaatsen en opruimen wat makkelijker maakt. Beide zijgeleidingen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal.

Om de ingang af te sluiten heb ik in het bovenste luik een gat gemaakt waardoor een M8 oogbout steekt. Deze oogbout is zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de kajuitingang geborgd met een moer en vastgezet met 2-componenten epoxy-lijm. Door het 8 mm gat kun je een hangslot bevestigen. De M4 moertjes heb ik afgedekt met een wit afdekdopje om beschadiging tegen te gaan.