Eerste hulp op zee

Tijdens de keukentafelplanning van de Small Ships Race 2024 heeft Rob Sijbers een enthousiaste presentatie gegeven over EHBO op zee. Rob is zeiler, huisarts, voormalig tropenarts en EHBO trainer van zeezeilers en vertrekkers. Op zijn website rsmedicalsailing kun je veel info vinden over zijn kennis en kunde, cursussen die hij geeft en materialen die je bij hem kunt bestellen.

Hoewel je tijdens de Small Ships Race niet zo heel lang op zee bent, kunnen er toch onverwachte dingen gebeuren. Op dat moment ben je op jezelf aangewezen en zul je toch moeten beschikken over kennis en materialen om eerste hulp te verlenen. Rob biedt uitgebreide EHBO koffers aan voor zeezeilers. Deze koffers zijn wel erg groot voor ons kleine bootje. Als alternatief heeft hij een beknopte lijst opgesteld die ik aangevuld heb met onze persoonlijke voorkeuren voor medicatie zoals pijnstillers en middelen tegen zeeziekte. Onze lijst kun je hieronder downloaden.

Mocht het nodig zijn om hulp in te roepen op volle zee dan is de geneesmiddelenlijst van de Nederlandse zeezeilers hierbij een handig hulpmiddel. Bij het doorgeven van een klacht kun je de bijbehorende RMD-code opgeven. Hiermee is het voor de hulpdiensten duidelijk wat er aan de hand is en hoe ernstig de situatie is. Deze lijst kun je onderaan deze pagina downloaden.

EHBO koffer SSR 2024
Nederlandse geneesmiddelenlijst zeezeilers 2022