Icom IC-M88 (IC-M87)

De IC-M88, uitgebracht in 2002, is een compacte handmarifoon die stevig en waterdicht gebouwd is voor gebruik in zware (industriële) omstandigheden. De IC-M87 is hiervan de Europese versie die ook verkrijgbaar is in een speciale ATEX uitvoering. Deze marifoon kan gebruikt worden in explosie gevaarlijke omstandigheden. De IC-M88 is verkrijgbaar in een UL versie die vergelijkbaar is met de Europese ATEX versie.

Je kunt zowel de M87 als de M88 voorzien van 22 kanalen buiten de marifoonband. Het gaat hierbij om LMR kanalen (Land Mobile Radio) in het frequentiebereik 146 – 174 Mhz. Voor deze kanalen beschikt de marifoon over CTCSS (Continuous Tone Controlled Squelch System) en DTCS (Digitally Controlled Squelch).

Ik heb deze marifoon, zwaar vervuild, gevonden op marktplaats. Hij bleek nog correct te functioneren en na goed schoonmaken kwam de tekst op de toetsen ook weer tevoorschijn. Zelfs de Li-ion accu bleek nog redelijk goed en het is daarmee een erg leuke en compacte handmarifoon.

Cloning software Icom IC-M88 (IC-M87)

Dit model is programmeerbaar via de speciale connector aan de zijkant. Deze aansluiting was zwaar gecorrodeerd en heb ik eerst goed schoon gemaakt met polijstpasta en een dremel. Programmering is mogelijk met de CS-M87/M88 software en de OPC-988 kabel.

Via de software kon ik het USA-model wijzigen in een Nederlands model (HOL) waardoor het mogelijk was om een ATIS-code in te stellen. Daarbij ook meteen het VDES kanalenpakket ingesteld en de marifoon is klaar voor gebruik. Bij de marifoon was ook een speakermike aanwezig, type HM-138. Meer info over dit type is te vinden op deze pagina.

IC-M88 Brochure
IC-M88 Instruction manual
IC-M88 UL Brochure
IC-M88 UL Instruction manual
IC-M88 Service manual

IC-M87 Brochure
IC-M87 Instruction manual
IC-M87 ATEX Brochure
IC-M87 ATEX instruction manual
IC-M87 Service manual