Miniplex-2USB

In het voorjaar van 2023 heb ik de Miniplex-41USB ingeruild voor een Miniplex-2USB. Beide multiplexers lijken veel op elkaar, maar de Miniplex-2USB heeft een veel snellere datadoorvoer van maximaal 57600 baud. Daardoor kan deze multiplexer ook AIS signalen verwerken die verzonden worden met een snelheid van 38400 baud.

Bij de Miniplex-2USB is de USB-poort volledig galvanisch gescheiden. Dat betekent dat je altijd een externe voeding moet aansluiten. Dit in tegenstelling tot de Miniplex-41USB die je ook via de USB-poort kunt voeden.

Hieronder kun je het manual downloaden, het instelprogramma en de laatste firmwareversie.

Miniplex-2USB manual
Miniplex-2USB instelprogramma MPXConfig-2
Miniplex-2USB firmware 3.33.4

Update maart 2023:

Miniplex-2USB uitbreiden met Wifi & Bluetooth

De Miniplex-2USB beschikt niet over wifi en/ of bluetooth. Al sinds de aanschaf van de Miniplex-41USB had ik het idee om deze mogelijkheden toe te voegen. de 41USB is inmiddels vervangen door de 2USB en ook in dit kastje leek genoeg ruimte voor wat extra printplaatjes.

Inmiddels heb ik één en ander verder uitgewerkt. Voor de wifi-verbinding heb ik gebruik gemaakt van de ESP8266 in combinatie met de ESP-01 module. Details van de configuratie kun je vinden op deze pagina. Voor bluetooth is de keuze gevallen op de HC-05 module en details hiervan kun je vinden op deze pagina.

In de Miniplex-2USB heb ik beide configuraties gecombineerd en ingebouwd. Het was wat passen en meten maar het resultaat is toch erg leuk geworden. In één van de onderstaande foto’s zie je de testopstelling. Hierbij heb ik de seriële uitgang van de GPSmap 60CSx gebruikt als testsignaal. Meer info over de NMEA mogelijkheden van deze GPS-ontvanger kun je hier vinden. De ingang van de opto-coupler is aangesloten op NMEA2-out van de Miniplex, gesoldeerd aan de onderkant van de print. 5V voeding komt van de uitgang van de 78M05 stabilisator rechtsboven op de print.