Standard Horizon GX1100E

Als vaste marifoon hebben we in het voorjaar van 2014 een GX1100E van Standard Horizon gemonteerd. Deze DSC-marifoon is verbonden met een Metz-antenne bovenin de mast via een Easysplit antenne-splitter van Weatherdock. De splitter verzorgt ook het antenne-signaal voor een autoradio en een AIS-ontvanger (RX-100). De marifoon is geprogrammeerd met zowel ons ATIS- als MMSI-nummer. Het GPS-signaal komt binnen via een Navilock GPS-ontvanger (NL-604P).

Gebruik voor het aansluiten van de antenne een goede coaxkabel met een impedantie van 50 ohm. Deze kabel zal het hoog frequente signaal van en naar de marifoon altijd een beetje verzwakken (dempen). Betere kabels hebben minder demping en verzwakken dus het signaal minder. Vaak zijn deze kabels ook dikker en daardoor stugger en lastiger te verwerken.

Een goede kabel is de klassieker RG58 die bruikbaar is voor wat de kortere afstanden (< 5 mtr). Door de lagere demping is de nieuwere Aircell 7 beter geschikt voor langere afstanden. Deze kabel is wat dikker dan RG58 (5 > 7 mm) maar biedt duidelijk betere specificaties. Kies voor het aansluiten van de coaxkabel goede en waterdichte connectoren en monteer/ soldeer deze zorgvuldig. Wikkel de connector aan de antenne volledig in met zelf-vulkaniserende tape zodat een betrouwbare en waterdichte verbinding ontstaat.

Goede antenne’s zijn de RVS staafantennes van b.v. Metz en AC-marine (Celmar 0-1). Monteer deze zo hoog mogelijk en bij voorkeur niet parallel aan metalen delen zoals de mast en/ of verstaging. Wij hebben gekozen voor de antenne van Metz die is aangesloten met Aircell 7 coax-kabel, afgemonteerd met waterdichte connectoren aan beide uiteinden. De connector aan de antenne is omwikkeld met vulkaniserende tape.

Maritieme frequenties

In het jaar 2000 zijn er Europese afspraken gemaakt over het gebruik van de maritieme VHF-frequenties, vastgelegd in de zogenaamde Basel-overeenkomst:

Basel marifoonkanalen

De marifoonkanalen zijn verdeeld over een groot aantal gebruikers:

Marifoon Kanaalindeling Kustgebied, Waddengebied en IJsselmeergebied
Overzicht marifoon walstations

Onderstaand kun je diverse documentatie van de gebruikte apparatuur/ materialen downloaden.

gx1100e-manual
easysplit
easysplit_specs
aircell7_specs
aircell7_montage
aircell 7 steckermontage

Em-Trak S100 AIS antenna splitter

De AIS-ontvanger hebben we in juli 2018 vervangen door een AIS-transponder en daardoor is de Weatherdock splitter niet meer bruikbaar. Dit type is alleen te gebruiken in combinatie met een AIS-ontvanger. Als vervanger hebben we een Em-Trak S100 antenne splitter aangeschaft die ook nog als voordeel heeft dat er een ontvangstversterker in zit. Hierdoor treedt er geen verzwakking op bij ontvangst van marifoon- en AIS-signalen.

Em-trak-S100-folder
Em-trak-S100

Update april 2020:

Eind 2019 kreeg ik de mogelijkheid om de volledige opbouw van een Jouet Sheriff over te nemen. Deze set bestond uit de mast, verstaging, giek en een set zeilen. De mast en giek waren afkomstig van het nieuwere type (type 2) van de Sheriff. De uitvoering van de nieuwe masttop was totaal anders en er waren wat aanpassingen nodig om deze te kunnen gebruiken. Meer details over de modificaties kun je hier vinden.

Update april 2021:

Een aantal kanalen in de GX1100 marifoon bleek bij levering verkeerd geprogrammeerd te zijn. We hadden vooral last van het feit dat kanaal 61 in zeevaartstand foutief geprogrammeerd was als simplex kanaal. Dat betekende in de praktijk dat we alleen in de binnenvaartstand contact konden leggen met portcontrol in IJmuiden. In de periode rond 2014 zijn meer marifoons van Standard Horizon verkeerd ingesteld. Helaas bleek herprogrammering van onze marifoon niet mogelijk en hebben we hem in april 2021 met een flinke korting bij de oorspronkelijk leverancier, George Kniest in Almere, kunnen inruilen voor een GX1800-GPS. Perfecte service ! Deze marifoon heeft een ingebouwde GPS-ontvanger waardoor aansluiting op een externe GPS-ontvanger niet meer nodig is.

Update februari 2022:

Inmiddels is de setup van marifoon, wifi, transponder, Navtex e.d. behoorlijk gewijzigd door de aanschaf van een wifi multiplexer van Startracking, ook wel genoemd de “Roosmux”. De gewijzigde setup kun je vinden op de pagina van de Roosmux.