In maart 2022 heb ik een bijzondere Nasa Navtex ontvanger gekregen. Aan de buitenkant lijkt het een normale antenne die wel wat dikker en langer is dan gebruikelijk. Echter, aan de kabel zit geen coax-connector maar een 9-polige D-connector. Na het openmaken blijkt dat er een complete ontvanger in de behuizing is gemonteerd. Op internet heb ik niets kunnen vinden over deze speciale uitvoering. Navraag bij Nasa leerde dat het inderdaad een oud ontwerp is dat via een DOS-programma Navtex berichten op 518 Khz kan ontvangen. Na wat verder onderzoek hebben ze me zelfs het DOS-programma opgestuurd.
Via de D-connector kun je de ontvanger aansluiten op een 12V voeding. Door de blauwe draad stuurt hij ontvangen Navtex berichten naar een aangesloten PC met een snelheid van 9600 baud. Na installatie van het DOS-programma op een oude laptop met een 3,5″ floppy-drive kwamen er al snel berichten binnen. Daarna op deze laptop een virtuele A: drive aangemaakt en dat werkte ook. Tenslotte de ontvanger aangesloten via een RS-232 naar USB converter en ook op die manier kwamen de Navtex berichten correct door. Voorwaarde is wel dat de data binnenkomt op Comm1.
Praktisch nut is beperkt maar het is wel leuk om zo’n oude ontvanger onder DOS weer aan de praat te krijgen. Het DOS-programma zelf werkt simpel maar doeltreffend en biedt allerlei leuke opties. Ook via een terminal programma zoals “Termite” komen de Navtex berichten mooi binnen.
De ZIP-file van het DOS-programma kun je hier downloaden.
Update september 2022:
Na wat verder testen bleek dat de A50 plotter ook in staat is om de berichten van deze Navtex ontvanger weer te geven. Dat betekent ook dat deze plotter standaard seriële berichten kan weergeven op het display. Dat opent misschien wel weer leuke toepassingen in de toekomst.