Icom handmarifoons historie

De laatste tijd (eind 2024) is onze verzameling van Icom handmarifoons aardig uitgebreid. De oudste marifoon is type IC-M12 en dateert uit de 70-er jaren. Bij deze marifoon kon je kiezen uit 12 kanalen. Hiervan waren 9 kanalen vrij programmeerbaar via een interne soldeerbare diodematrix. Dit model was ook verkrijgbaar in een uitvoering met 5 vaste kanalen (IC-Z5H) en 2 vaste kanalen (IC-B2H). De IC-M12 werd opgevolgd door de IC-M2 waarbij je alle marifoonkanalen kon kiezen via duimwielschakelaars. Vooral in de amateurwereld zijn hiervan de 2 meter modellen IC-2A/AT/E een doorslaand succes geworden. Daarna kwam de IC-M5 met een LCD-scherm en toetsenbord, opgevolgd door de waterdichte IC-M11 waarbij de kanalen gekozen konden worden met behulp van wipschakelaars. Bij al deze modellen kon je dezelfde accupakketten gebruiken. Deze pakketten waren in een groot aantal spanningen en capaciteiten verkrijgbaar die samengesteld waren uit verschillende NiCad cellen. Ik heb een aantal van deze pakketten omgebouwd met Li-Ion cellen (18650/ 14500).

Bovenstaande modellen leken nog enigzins op elkaar maar daarna kwamen er nieuwe modellen die niet meer vergelijkbaar waren. Dit was toen een typisch Japans verschijnsel waarbij onafhankelijke ontwikkelteams nieuwe apparatuur bedachten. Ons volgende model is de IC-M7, een leuk en zeer compact model. De IC-M15 was daarna weer een totaal ander ontwerp. Rond die tijd, het is nu 1996, werd ATIS verplicht gesteld in een aantal Europese landen.

Om aan die vraag te voldoen kwam de IC-M10E op de markt. Dit was de eerste Icom handmarifoon die met zogenaamde “cloningsoftware” programmeerbaar was. De modellenserie werd daarna verder uitgebreid, maar grote technische verbeteringen waren er eigenlijk niet meer. De NiCad accupakketten waren inmiddels vervangen door Li-ion. Als eerste bij de IC-M1EuroV, een professionele, compacte en waterdichte handmarifoon en het budget-model IC-M31. Daarna kwam er een model op de markt dat speciaal ontwikkeld was voor gebruik in zware industriële omstandigheden, model IC-M88.

Misschien nog wel een noviteit was het eerste drijvende model, type IC-M33, later opgevolgd door de wat meer geavanceerde IC-M35 . Als opvolger van de IC-M1EuroV werd de IC-M71 geïntroduceerd, opgevolgd door de IC-M73 die een aantal leuke features heeft m.b.t. ruisonderdrukking.

Bovenstaand overzicht is zeker niet compleet maar geeft een leuk inzicht in de (technische) ontwikkeling van de Icom handmarifoons. En natuurlijk wordt de verzameling steeds verder uitgebreid.

Op de volgende pagina’s kun je alle technische details vinden van de bovenstaande marifoons. Van het vervangen van de NiCad cellen door Li-ion tot programmering met cloningsoftware en de kabeltjes die je daarbij nodig hebt.