Icom IC-M10E (M10A)

In 1994 heeft Icom de IC-M10E, en zijn Amerikaanse tegenhanger de IC-M10A, op de markt gebracht. Het is een leuke en erg compacte handmarifoon. Voor zover ik weet was dit de eerste handmarifoon die je met externe software (cloning software) kon programmeren. Daarbij was het ook de eerste handmarifoon waarin je een ATIS code kon programmeren die verplicht was gesteld voor (een deel van) de Europese markt. Hiervoor beschikt de Europese versie over een optionele UT-99 ATIS module. Het cloning programma, onder typenummer EX-1700, draait onder DOS en vergt wel wat handigheid. Onderaan deze pagina kun jet het “programming manual” downloaden.

Voor aansluiting op een PC heb je de algemene OPC-478 kabel nodig en een verloopkabeltje voor de 3-polige jackplug van 3,5 mm naar 2,5 mm. De 2,5 mm jackplug past in de microfooningang van de marifoon waarbij de middenaansluiting (ICF3) het cloning signaal bevat. Uitgebreide info over de OPC-478 kabel kun je vinden op de pagina van de IC-M1EuroV.

Aan het binnenwerk is ook bij deze handmarifoon te zien hoe solide Icom zijn apparatuur in elkaar zit. De printplaten zitten vast in een stevig aluminium frame en zijn beschermd door een dikke kunststof behuizing.

Bij deze marifoon heb ik 2 NiCad pakketten gekregen met 6 AA cellen (BP-160). Origineel is de capaciteit van dit pakket 700 mAh. De huidige capaciteit van beide pakketten is nog ongeveer 550 mAh. Met wat handigheid zijn de NiCad AA-cellen te vervangen door NiMh AA cellen. Ik heb in één van beide pakketten de cellen vervangen door NiMH cellen van 2450 mAh.

UT-99 ATIS module defect

Update juli 2024:

Kortgeleden heb ik op marktplaats een IC-M10 gevonden waarvan de behuizing er nog heel goed uitzag. Het opschrift van de 2 toetsen linksboven is niet afgesleten zoals wel bij het eerdere model. Ik heb deze marifoon geprogrammeerd met dezelfde instellingen als eerder. Vreemd genoeg zendt deze marifoon geen ATIS-code uit terwijl dat wel is ingesteld. Bij interne controle bleek de UT-99 print wel aanwezig maar de connector op het printje was losgeraakt en maakte geen goed contact meer. Na vervanging door een andere module werkt ATIS nu correct.

IC-M10E-Leaflet
IC-M10E-Leaflet-D
IC-M10E-Instruction manual
IC-M10E-Service manual
IC-M10-Programming manual